Zimmet Suçu
Zimmet suçu, bir kamu görevlisinin yaptığı görev nedeniyle zilyetliği (fiili hakimiyeti) kendisine verilmiş olan malı veya parayı sahiplenmesidir. TCK 247’de düzenlenmiş olan bu suç tipinde, fail mal veya parayı kendisi sahiplenmektedir. Ayrıca failin malı başkasının hesabına ve başkasının sahiplenmesini sağlanması da suç kapsamındadır. Zimmet herkesin işleyebileceği bir suç olmayıp sadece “kamu görevlisi” olanların işleyebileceği özel bir suç tipidir.
Eğer burada tanımlanan fiili işleyen kişi kamu görevlisi değilse bu durumda güveni kötüye kullanma suçu söz konusu olabilecektir. Madde metninde geçen “kamu görevlisi” salt devlet memurlarını değil kamusal faaliyeti yürüten herkesi içine almaktadır. Bu bakımdan örneğin yeminli tercüman, noter, bankacı, askerlik hizmeti yapan kişi kamu görevlisi tanımına girmektedir. Zimmet suçunun basit hali, zimmet failinin suçun ortaya çıkmasını önlemek adına bir eylemede bulunmaması durumudur.
Zimmet Suçunun Cezası
Basit zimmetin cezası 5 yıl ile 12 yıl arası hapis cezasıdır. Örneğin gözetiminde olan parayı zimmetine geçiren kişinin bu fiilinin ortaya çıkmasını engellemek için sahtecilik yapması bu kapsamdadır. Fatura veya defterlerde tahrifat yapması veya bazı belgeleri yok etmesi nitelikli zimmet teşkil etmektedir. Nitelikli zimmet halinde cezanın yarı oranında artacağı düzenlenmiştir. Bu durumda nitelikli zimmet halinde ceza 7.5 yıl ile 18 yıl arasında olacaktır. Görüldüğü üzere suçun nitelikli hali için öngörülen ceza basit hali için belirlenen cezadan %50 fazladır.
Nitelikli Zimmet – Basit Zimmet Farkı
Zimmet failinin suçunu gizlemek adına ayrı bir eylemi yoksa basit zimmet söz konu olacaktır. Zimmetin açığa çıkmasını hileli davranışlarda bulunulmuşsa nitelikli zimmet söz konusu olacaktır. Örneğin failin işlediği zimmet eylemini gizlemek için sahte işlemler yapması, evrakları gizlemesi veya yok etmesi bu kapsamdadır. Bankcılar tarafından gerçekleştirilen zimmet eylemleri genelde bu kapsama girmektedir. Zira banka çalışanları gerçekleştirdikleri zimmet eylemini gizlemek için bir takım başka resmi ve özel belgede sahtecilik suçu işleyebilmektedir.
Banka Zimmeti Suçu
Banka çalışanlarının işlediği banka zimmeti suçu bakımından TCK düzenlemesinin dışında özel kanunlarda bazı hükümler bulunmaktadır. Buna göre kanunda basit zimmet için 6 – 12 yıl arası hapis cezası öngörülmüştür. Nitelikli zimmet durumunda ise suçun cezasının 12 yıldan başlayacağı belirtilmiştir. Nitelikli zimmet ve bankacı zimmeti suçuyla ilgili çok sayıda dosya takip etmiş ceza avukatı olarak şunu söyleyebiliriz. Uygulamada banka çalışanları tarafından işlenen banka zimmet suçlarında iki unsurun önem taşımaktadır.
Müfettiş Savunması
Zimmet suçu şüphesi altında olan kişinin, bankaya vereceği yazılı savunma son derece önemlidir. Dolayısıyla bir bankacı, zimmet iddiasıyla savunması istendiğinde süre isteyip zimmet konusunda uzman bir avukata danışmalıdır. Hatta yazılı savunmanın avukat tarafından yazılması da mümkündür. Yazılı savunma dışında ikinci önemli unsur da müfettiş tarafından hazırlayacağı rapordur. Dolayısıyla yazılı savunmaya ek olarak müfettişe verilen sözlü beyanlar da zimmet suçlamasının ilerde evrileceği nokta bakımından önem taşımaktadır.
Hafifletici sebep
Zimmet suçu, malın geçici bir süre kullanım sonrası iade etmek üzere işlendiyse ceza yarı oranına kadar inecektir İndirim yapılması kanunen zorunlu olmayıp hakimin takdirinde olan bir husustur. Hakim takdir hakkını ceza indirim şeklinde kullanması halinde suçun cezası 2.5 yıl ile 6 yıl arası hapis cezası olacaktır. Zimmetin konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, cezadaki indirim oranı %33 ile %50 arasındadır.
Etkin Pişmanlık
Zimmet eylemi sonrası failin bazı davranışları etkin pişmanlık kapsamına girebilecektir. Fail, soruşturma başlamadan, zimmetine geçirdiği malı iade eder veya tazmin ederse ceza 2/3 oranında inecektir. Eğer şüpheli, iade veya tazmini kovuşturmadan önce yaparsa ceza yarı yarıya inecektir. Dolayısıyla etkin pişmanlık bakımından soruşturma veya kovuşturma aşamasına geçilmeden pişmanlık gösterilmesi gereklidir. İkincisi, zorlamayla değil failin, gönüllü olarak işlediği suçtan pişmanlık duyup geri adım atması şarttır. Etkin pişmanlık hükümden önce gerçekleşirse, verilecek cezada %33 indirim yapılacaktır. Zimmet, TCK kapsamında ciddi bir suç olup bu suç tipinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir. Zimmet suçu nedeniyle soruşturma altında olan veya yargılanan kişiler hukuki destek büromuza başvurabilirler.
Merhaba,
2016 yili nisan ayinda bankada calistken 16.000 tllik islem yaptim kendi adima daha sonra musteri yapilan islemi inkar etti ve ben parayi zimmete gecirme konumuna dustum. Mufettisle gorusup paranin tamamini musteri hesabina yatirdim. sahis benden savcilik kanaliyla sikayetci olmus ifadeye gittim bilirkisi raporunda sorusturmadan once kendi istegi ve rizasiyla parayi musteri hesabina yatirdigi icin basit zimmet ibaresi geciyo konuyla ilgili yardimci olabilir misini? Sonuc ne olur
merhabalar bir sorunum var sizlere zahmet yardımcı olur musunuz?
ben bir kamu kurumunda yöneticiyim kendimce bir belge düzenleyerek alacağım harcırah miktarını artırarak fazla aldım. ayrıca bir başka harcırahı da sehven iki kere aldım bu durum ile müfettiş geldi ve yaptığı tespit sonucu aldığım bu fazla ödemeleri ödedim.bundan sonra benim durumum ne olur ve ne ile karşılaşırım.
size zahmet lütfen bana bir açıklama yapar mısınız.
çok teşekkürler
Eğer alındıysa verdiğiniz savunma, müfettişin tavrı ve hazırlayacağı rapor önemli. Eğer suç işendiğine dair bir kanaat oluşursa ve bu yönde bir rapor çıkarsa savcılığa ihbar yapılacaktır.
İyi Çalışmalar ben bir kamu kurumunda mutemet olarak çalışırken 2 yıl boyunca çalışanların ücretlerine yükseltilerek her ay hesabıma para aktardım geçen sene Müfettiş teftişte ortaya çıkardı ancak Müfetiş teftişi bitirmeden hesabıma aktardığım paraları çalıştığım kurumun hesabına yatırdım bu durum kaç yıl ceza alırım.