Video Şantaj Suçu
Video şantaj suçu, kişiler özel ve mahrem videolarının üçüncü kişilerle paylaşılacağı tehdidine dayalı olarak işlenen bir şantaj suçu türüdür. Özellikle son birkaç yılda internet üzerinden işlenen en yaygın bilişim suçları arasında yer alan bu suç tipi ağırlıklı olarak görüntülü konuşma ve mesajlaşma programları üzerinden işlenmektedir. İnternette tanışan ancak karşı karşıya gelmeyen kişiler arasındaki sohbet bir süre sonra müstehcen içeriğe dönüşmektedir. Ardından mağdurun özel görüntülerini paylaşmasıyla birlikte şantaj başlamaktadır.
Şantaj Dolandırıcılığı
Video şantaj suçu hukuken şantaj kategorisine girse de bazı mağdurları bunu yanlış bir şekilde görüntülü sohbet dolandırıcılığı suçu olarak adlandırmaktadır. Oysa bu suç türü dolandırıcılıktan ziyade tehdit unsurları içerdiği için TCK 107 kapsamına giren bir suçtur. Nitekim video şantajda internet dolandırcılığı suçundan ziyade şantaj suçu özelliği ağır basmaktadır.
Şantajın Aşamaları
Önce maddi durumu iyi olduğu düşünülen mağdur ile Linkedin, Facebook veya Instagram gibi sosyal medya üzerinden ya da sohbet siteleri veya evlilik siteleri üzerinden tanışılmaktadır. İkinci aşamada, mağdur görüntülü sohbete davet edilir ve soyunan bir kadın videosu izletilir. Üçüncü aşamada ise benzer çıplak görüntüler veren mağdurun videosu gizlice kaydedilir ve bunun yayınlanmaması için tehditle para istenir. Yurt dışından işlenen görüntülü şantaj suçları ağırlıklı olarak Fas, Fildişi Sahili ve Bulgaristan üzerinden işlenmektedir. Görüntülü görüşme şantaj suçlarından Bulgaristan şantajı ise özellikle son yıllarda daha yaygın hale gelmiştir.
Para Talepleri
Şantajcılar bu tür suçlarda yalan söyleyerek sürekli mağdurdan para istemektedir. Deşifre olmak istemeyen şantajcı, genelde parayı kendi hesabına değil komisyon karşılığı anlaştığı başkasının adına istemektedir. Bu suçu işleyen bazı kişiler Türkiye’de olsa dahi deşifre olmamak amacıyla parayı yurt dışına istemektedir. Böylece yurt dışındaki komisyon karşılığı anlaşmalı olduğu kişilere para aktarılmasını isteyerek yurt dışındaymış izlenimi vermektedirler. Ayrıca bu sayede hedef şaşırtmış olmaktadırlar. Şantaj parası genelde banka hesabıyla değil Western Union, RIA veya UPT tür para transfer sistemleriyle istenmektedir.