Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye taahhütnamesi, kiracının kira süresi sona erdiğinde herhangi bir ihbar veya ihtara gerek kalmaksızın kiraladığı yeri boşaltacağını kiralayana tek taraflı olarak taahhüt etmesidir. Bu anlamda tahliye taahhüdü, kiracının kiralayana verdiği adeta açık senet gibidir. Dolayısıyla eğer ortada böyle geçerli bir tahliye taahhüdü varsa, kiracı gayrimenkulü sözleşmeye uygun şekilde kullanıp tüm kiralarını zamanında ödese dahi mal sahibi kontrat bitiminde bu taahhüde dayanarak kiracının tahliyesini yine de isteyebilir. Gayrimenkul avukatı olarak sıkça hazırlamış olduğumuz tahliye taahhüdünün alınmasının sebebi de budur.
Tahliye Taahhüdü Nasıl Hazırlanır?
Bu tür tahliye taahhütnameleri tek taraflı bir beyan niteliğinde olduğundan sadece kiracı tarafından hazırlanmaktadır ve mal sahibinin imzasına gerek duyulmamaktadır. Tahliye taahhüdünün hukuki bir geçerlilik şartı olarak mutlaka noterlerden verilmesi zorunluluğu yoktur ancak noterde hazırlanmış bir tahliye taahhüdü sonradan imza itirazı yapılamayacağı için daha garantili bir yol olması sebebiyle bazen mal sahiplerinin tahliye taahhüdünün noterde yapılmasını şart koşmaktadır. Ancak noterde yapılmasa bile yazılı bir tahliye taahhütnamesi geçerlidir.
Tahliye Taahhütnamesi Niçin Yapılır?
Kira sözleşmelerinde tahliye taahhüdünün asıl istenme amacı birincisi sonradan sözleşmede belirlenen orandan fazla kira artışı yapmak isteyen mal sahibinin, kiracının itirazı halinde gayrimenkulü hemen tahliye ettirip daha yüksek bedelle başkasına kiralama ihtimalini açık tutmak istemesi, bir diğer amaç ise mal sahibinin herhangi bir şekilde kiracıdan memnun kalmaması durumunda kanundaki tahliye sebeplerine dayanarak dava açıp bu sebepleri ispatlamak zorunda kalmadan taahhüdünü gerekçe gösterip daha hızlı ve kolay tahliye kararı alacak şekilde kendini garanti altına almak istemesidir. Bazı gayrimenkul sahipleri tahliye taahhütnamesi almadan kira sözleşmesi yapmaya yanaşmadığı için kiracılar istemeseler dahi gayrimenkulü kiralamak için öncelikli şart bu olduğundan uygulamada böyle bir taahhüt vermek zorunda kalmaktadır. Dolayısıyla tahliye taahhüdü, mal sahibi açısından kendini kiracıya karşı garantiye alma yoludur. Böylece tahliye taahhüdü alan mal sahibi, herhangi bir şekilde kiracıyı tahliye etmek isterse hukuken çok fazla çaba ve zaman kaybetmeksizin doğrudan bu taahhütnameye dayanarak yasal işlem yapabilecektir.
Tahliye Taahhütnamesi Ne Zaman Hazırlanır?
Uygulamada tahliye taahhüdü, kira sözleşmesi ile aynı anda yapılmaktadır ancak bu yanlıştır. Nitekim Yargıtay, tahliye taahhüdünün kira sözleşmesinden önce veya kira sözleşmesi ile aynı tarihte yapılmasını geçerli kabul etmemektedir. Bu itibarla söz konusu tahliye taahhüdünün kira sözleşmesinin tarihinden sonraki bir tarihte yapılması hukuken geçerli ve uygun olacaktır. Aksi durumda kira sözleşmesinden önceki bir tarihte yapılan ya da kira sözleşmesi ile aynı tarihte yapılan tahliye taahhütnamesi hukuki açıdan geçerli olmama riskiyle karşı karşıya kalacaktır.
Satılık olan boş evimi satması için emlakçıya verdim ama emlakçı evimi benden habersiz kiraya vermiş 4 aydır. Bana herhangi bir ödeme yapılmadı içindeki işgalciye evi boşaltmasını söylüyorum ama evi boşltmıyor.kirada ödemiyor ne yapabilirim.
Ev sahibim kira sözleşmesini imzalattigi gün tahliye taahutnamesinide tarihi boş bi şekilde imzalattı.Bizim tamamen iyi niyetimiz ve bilgisizligimiz den faydalanarak.sonradan tarih bi tarih yazilmis biz bi hak iddia edebilirmiyiz? Tesekkurler.
Taahhütnamede tarihin boş bırakılması hukuken doğru olmaz. Eğer taahhütnameye tarih taşınmaz sahibi tarafından kendi el yazısıyla eklenirse siz de geçersizlik ve sahtecilik iddiasındaa bulunabilirsiniz.
Tahliye taahhütünü emlakçı isteyebilir mi? Evsahibinin böyle bir talebi olmadığı halde. Kiralayan doldurmak istemediği halde evsahibinin zoraki doldurtması yasal mı?
Evsahiplerine bu konuda herhangi bir yaptırım neden uygulanmaz ?
Tahliye taahhüdü mal sahibine yönelik verilir. Ancak mal sahibi bu talebini emlak komisyoncusu ile kiracıya iletebilir.