Resmi Belgede Sahtecilik Suçu
Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi niteliğe sahip bir belgenin sahte şekilde hazırlanması veya sahte hazırlanmış bir resmi evrakın kullanılmasıdır. TCK madde 204’te düzenlenmiş olan resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak üretilmesi veya sahte bir resmi belgenin kullanılması ya da orijinal bir resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesidir. Suçun maddi unsurlarına girmeden önce resmi evrak veya resmi belge nedir sorusunu cevaplamak yerinde olacaktır.
1. Sahtecilik Suçu Türleri
Güncel TCK, bir önceki ceza kanunumuzda olduğu gibi evrakta sahteciliği resmi belgede sahtecilik ve özel belgede sahtecilik suçu şekilinde iki ayrı suç olarak düzenlemiştir. Bu düzenlemeye göre evrakın resmi mi yoksa özel mi olduğuna göre işlenen suçun tipi ve cezanın miktarı değişmektedir. Ancak her iki suç tipinde de ortada bir belge olması gereklidir. Belge, yazılı nitelikte olabileceğinden yazılı vasfı olmayan hiçbir şey belge olarak kabul edilmez. Dolayısıyla bu tür sahtecilik suçu türlerine de konu olamaz.
2. Resmi Belge Nedir?
Resmi belgede sahtecilik suçunun oluşması için her şeyden önce ortada resmi bir belgenin veya evrakın bulunması gerekir. Resmi evrak veya belge bir kamu görevlisi tarafından kamu görevinin gereği olarak hazırlanan belgedir. Bu nedenle resmi belgeler genel olarak devlet kurumları tarafından hazırlanan belgelerdir. Tapu senedi, kimlik, pasaport, diploma, mahkeme kararı resmi belgelere örneklerdir. Özel belgeler ise resmi kurumlar tarafından hazırlanmamış belge ve evraklardır. Ayrıca bazı özel nitelikle belgeler de aşağıda açıklanacağı üzere kanun tarafından resmi evrak kabul edilmiştir.
3. Resmi Belge Sayılan Özel Belgeler
Çek ve senet gibi kambiyo senetleri ile hisse senedi ve tahvil nitelik olarak özel hukuk ait evraklar olsalar da ceza hukuku anlamında resmi belge olarak kabul etmiştir. Bunun yanında vasiyetnameyi Dolayısıyla bu tür özel evraklar üzerinden gerçekleşecek sahtecilik suçları resmi evrakta sahtecilik olarak değerlendirilecektir. Sahtecilik suçları genelde dolandırıcılık suçu ile birlikte işlenebilmektedir. Sahtecilik suçunda imza ve yazı örnekleri Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmekte bu hususa hazırlanan rapora göre sahtecilik soruşturmalarının ve davalarının seyri belirlenmektedir.
4. Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Özellikleri
Suçun üç farklı tipi söz konusu olup kanuni tanımdaki her fiil başlı başına sahtecilik oluşturmaktadır. Bu anlamda kullanılmasa dahi sahte bir resmi belge üretmek suç olduğu gibi üretilme sürecine katılınmamış olunan sahte bir resmi belgenin kullanılması da suçun oluşumu için yeterlidir. Ayrıca sahte olarak hazırlanan veya kullanan resmi belgenin aldatıcı nitelik taşıması gerekmektedir ki buna aldatıcılık unsuru denmektedir. Bunun anlamı sahte belgenin başkalarını aldatacak derecede orijinaline benzemesinin gerekmesidir. Örneğin sahte olarak hazırlanmış eski tip bir nüfus cüzdanında soğuk damga yoksa belgenin aldatıcı olduğu söylenemeyecektir.
5. Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Cezası
Resmi evrakta sahtecilik suçunun cezası resmi evrakı hazırlayan kişinin niteliğine göre değişmektedir. Prensip olarak resmi evrakta sahteciliğin cezası 2 ile 5 yıl hapis cezasıdır. Ancak sahtecilik eylemine konu resmi evrak, bir kamu görevlisi tarafından hazırlanmışsa cezanın miktarı artmaktadır. Suça konu evrakı hazırlamakla görevli memurun sahte evrak hazırlamasının cezası 3 ile 8 yıl arası hapis olacaktır.
6. Sahtecilik Yüz Kızartıcı Suçtur
Resmi belgede sahtecilik suçu Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş ciddi suçlardan birisi olup aynı zamanda ceza hukuku anlamında yüz kızartıcı suç kapsamındadır. Pek çok özel kanunda yüz kızartıcı suçlardan ceza alınması halinde birtakım kısıtlayıcı düzenlemeler bulunmaktadır. Dolayısıyla sahtecilikten hüküm giyenler devlet memuru olamadığı gibi bankalarda da çalışamaz. Ayrıca yüz kızartıcı suç, basın ve yayın organlarında sorumlu müdür olmaya engeldir. Ayrıca, sigorta şirketlerinde kurucu olmaya da engeldir. Yüz kızartıcı suç nedeniyle ortaya çıkan kısıtlayıcı durumlar bunlardan ibaret değildir. Nitekim bazı şirketler de personel alımı için adli sicil kaydı istemekte ve yüz kızartıcı suç işlediği sabit olan kişiler işe alınmamaktadır. Dolayısıyla sahtecilikten hüküm giymenin verilen hapis veya para cezası dışında da adli sicil gibi ağır bir sonucu oluşmaktadır.
6. Avukat ve Savunma Desteği
Yukarıda açıklandığı gibi sahtecilik suçları yüz kızartıcı suçlar olup ayrıca cezaları nispeten ağırdır. Bunun yanında resmi belgede sahtecilik suçu cezası en ağır sahtecilik suçu durumundadır. Bu bakımdan bu tür kritik davalarında uzman ve tecrübeli bir avukattan danışmanlık ve savunma anlamında destek almak önemlidir. Evrakta sahtecilik suçu sebebiyle yürütülen soruşturma ve davalarda bizden ceza avukatı olarak destek almak üzere iletişim sayfamızdaki irtibat numaralarından bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Ben bir alışveriş merkezinde calisiyorum maasimi tam alamadığım icin maas bordrosuna magaza müdürüm zorla imza attirmak istedi bende atmayinca benim yerime kendisi attı bunun yaptirimi nedir elimde maas bordrosunun fotografi mevcuttur
Maaş bordrosunun sizin yerinize imzalanması özel belgede sahtecilik suçu teşkil eder.
Alacağım karşılığında 40.000 Tl bir senet aldım.senet üzerindeki tarihte 30.06.2014 iken ben yazılı kısım açık ve ödeme tarihi yeri boş olduğundan ben yanlışlıkla 30.12.2013 olarak senet üzerinde oynama yaptım.Mahkeme neticesinde senedi iptal etti.Senet düzenleyen borcunu ödemediği gibi bana senet üzerinde oynamadan dolayı dava açtı.Bu davadan ben ceza alırmıyım. aydınlatırsanız sevinirim.Dava devam ediyor. Saygılarımla…
Senet üzerinde tahrifat yapılması kural olarak sahtecilik suçu oluşturacaktır ancak suç kastı ile hareket etmediğinizi ispat edebilirseniz suçun manevi unsurunun oluşmadığına binaen beraat etme şansınız olabilir.
Ozel bir sirkette calisiyordum musterinin satis sozlesmesindeki yazı bana ait imza bana ait degil sozlesmede benim cep telefon nunaram mevcut musteri suç duyurusunda bulunmuş. Ifadem alındı bunun yaptırımı ne olur?
Yukarıdaki yazımızda belirttiğimiz gibi özel evrakta sahtecilik suçunun cezası 1 ila 3 yıl arası hapis cezasıdır.
Slm ben askeri personelim ehliyet sınavına giremedim yani yerime başkasını koydum o da yakalandı bunun cezası ne olur ehliyet sınavının zorluğundan değil izin tarihlerim ehliyet sınavına denk gelmediği için böyle bişey yaptım
Başkasının yerine sınava girmek sahtecilik suçu oluşturacaktır. Siz de sınavda yerine girilen kişi olarak muhtemelen “azmettirici” sıfatıyla yargılanacaksanız. Dosya detayını görmeden daha fazla yorum yapabilmek mümkün değil maalesef.
merhaba, ben özel bankada çalışıyordum bır musterının tedıye fısıne ( para yatrma makbuzuna) musterının bılgısı dogrultusunda ımza attım. bu durum subede olağan denetım sırasında ortaya cıktı ve ben ısımden ayrıldım.banka sımdı mahkemeye evrakta sahtecılık sucundan dolayı dava açmış.musterı sıkayetı, musterı zararı ve banka zararı kesınlıkle yok. daha once ıslenen herhangıbır sucum yok.burda beraat etme sansım ne kadar ? yada avukat tutmam gerekır mı ? teşekkürler..
Hakkınızdaki suçlama çok ciddi olduğundan ve hatta yüz kızartıcı suç kapsamında olduğundan işi şansa bırakmamanızı ve mutlaka bu alanda uzman bir ceza avukatıyla çalışmanızı öneririm.
Ben kira kontratı na amcamın yerine imza attım bunun cezası nedir Bilgi verir Şeniz sevinirim
Kira sözleşmesi özel belge niteliğinde olduğundan suçun cezası 1-3 yıl hapis cezasıdır.
Merhaba iyi çalışmalar öncelikle
Ben özel bir bankada çalışıyordum. Bir müşterinin yerine kredi kartı e extresine imza attım. (Ekstresinin posta yoluyla değilde e mail adresine gelmesi icin) burada ne müşterinin ne de bankanın herhangi bir zararı söz konusu değil. Ancak adıma bir şikayet olmuş ve neticesinde dava açıldı. Bu durumda süreç ne olur, ceza alır mıyım, en önemlisi adlı sicil kaydım ne olur beraat etsem de bozulur mu. Lütfen yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla,
Sahtecilik suçunun oluşması için herhangi bir zarar şartı yoktur. Dolayısıyla ortada müşterinin maddi bir kaybı olmaması sizi sahtecilik suçlamasından kurtarmaz. Eğer sahtecilik suçu konusunda uzman ve tecrübeli bir avukatla çalışırsanız alınabilecek en iyi sonucu alırsınız. Beraat ederseniz adli sicile herhangi bir kayıt işlenmez.