+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

kripto yatırım dolandırıcılığı

Kripto Yatırım Dolandırıcılığı

Kripto yatırım dolandırıcılığı, yatırım vaadiyle mağdurların kandırılarak dolandırıcıların kripto adreslerine para göndermelerinin sağlandığı nitelikli bir dolandırıcılık suçudur. Sahte kripto para yatırımı vaadiyle ve bilişim sistemi vasıtasıyla işlenen bu suç esasen kripto para dolandırıcılığı suçunun özel bir türüdür. Dolandırıcılar hedef seçtikleri kurbanlara kripto para yatırımı konusunda danışmanlık vereceklerini söyleyip yüksek kazanç vaat ederek kandırmakta ardından dolandırmaktadırlar. Dolayısıyla bu suç türü yatırım danışmanlığı dolandırıcılığı ile ortak özelliklere sahip olup aradaki tek fark dolandırıcılığın kripto para özellikle USDT üzerinden işlenmesidir. Bu suç tipinde dolandırıcılar kurbanlara genelde iki şekilde ulaşmaktadır. Birincisi işbirliği yaptıkları banka çalışanlarından hesaplarında nakiti olan müşterilerin telefon numarasını alıp doğrudan arayarak yatırım danışmanlığı teklif etmektedirler. İkincisi ise sosyal medyaya verdikleri reklamlarla kurbanları bir siteye yönlendirip isim telefon adres gibi bilgilerle bir form doldurtup ardından telefonla ulaşmaktadırlar.

Ünlü Kişilerin Kullanıldığı Sahte Reklamlar

Yatırım vaadiyle işlenen kripto para dolandırıcılığı suçlarının hepsinde değil ama bir kısmında ünlü kişilerin isimleri, fotoğrafları ve videoları kullanılmaktadır. Bu ikinci tip yöntemde dolandırıcılar verdikleri reklamda bazen bir ünlünün yatırımlarla ilgili özel bilgiler vereceğine dair yalan içerikler paylaşmaktadır. Böylece gazeteci, ekonomist veya tanınmış bir başka ünlü kişiyi sahte reklam içeriğinde gören kurbanlar bu dolandırıcılık amaçlı bilişim suçu tuzağına daha kolay tuzağa düşmektedir. Bu yönüyle kripto para dolandırıcılığı diğer klasik Bitcoin dolandırıcılığı suçlarından ayrışmaktadır. Nitekim diğer dolandırıcılık suçlarında bu şekilde medyaya mal olmuş kişilerin adları kullanılmamaktadır.

Kripto Borsa Dolandırıcılığı

Kripto para yatırımı dolandırıcılığında dolandırıcılar mağdurlara BtcTürk veya Binance Türkiye gibi yerli kripto para borsasından hesap açtırmakta ve ardından 100 USD gibi küçük bir rakam yatırmaya ikna etmektedir. Ardından telefon üzerinden iyi konuşan ve diksiyonu düzgün dolandırıcılar sanki bir finans uzmanı edasıyla konuşarak ve büyük kazanç fırsatlarından bahsederek kurbanı güya yatırım yapmaya ikna etmektedir. Bu amaçla bazen İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası gibi kurumların adını anarak kurbana inandırıcı bir portre çizmeye çalışmaktadırlar. Ardından Gazprom veya benzeri büyük şirketlerin hisselerine ya da yeni çıkan kripto para türlerine yatırım yapma gibi vaatlerde bulunup verdikleri bir kripto para adresine yatırım amaçlı USDT cinsi kripto para gönderilmesini telkin ederler. Dolandırıcılar kurbana güven vermek için kurbanın başlangıçta yatırdığı 300-500 USDT gibi paraları geri çekilmek istendiğinde kurbanın adresine geri göndermektedirler. Böylece kurban yatırdığı parayı geri çekebildiğini düşünmekte ve daha yüklü meblağlar yatırmak için güven duymakta ve neticede kripto yatırım dolandırıcılığı mağduru olmaktadır.

Sahte Yatırım Borsası

Kripto yatırım dolandırıcılığında kurban yatırım borsasına para gönderdiğini zannetmektedir ancak aslında dolandırıcının şahsi kripto para adresine gönderim yapmaktadır. Kurbanı bu noktada aldatan husus ise kurban para gönderir göndermez dolandırıcının kendi hesabına gelen bu parayı sahte borsa sitesine veya mobil uygulamaya yansıtıyor olmasıdır. Nitekim kurbanın sözde yatırım tuzağına inanması için dolandırıcılar genelde ya kripto para borsası görünümlü sahte bir internet sitesi ya da mobil uygulama mağazasından indirilebilen uydurma bir aplikasyon kullanırlar. Karşısında borsaya benzer bir site veya App Store veya Google Play Store’dan indirilebilen bir uygulama göre kurban karşısında kurumsal bir yatırım danışmanlığı şirketi olduğuna inanır. Oysa bu tür internet sitelerini kurmanın maliyeti 100 Doları, uygulama yazdırmanın maliyeti ise 500 Dolar civarındadır. Dolayısıyla bir internet sitesi veya mobil uygulamanın varlığı tek başına güvenilirlik için yeterli değildir. Nitekim günümüzde pek çok dolandırıcılık suçunda bu tür sahte siteler ve uygulamalar kullanılmaktadır.

Parasını Kurtarmak İsteyenin Tekrar Dolandırılması

Böylece kurban dolandırıcıya para gönderdiğini fark etmemekte ve gerçekten bir borsaya yatırım yaptığını sanmaktadır. Kurban parasını çekmek istediğinde çekemediğini anlar ve yavaş yavaş kripto yatırım dolandırıcılığı gerçeğiyle yüzleşmeye başlar. Dolandırıcılar parasını çekemeyen kurbana “hesaptaki paralar donduruldu” veya “MASAK bloke koydu” gibi yalanlarla söyleyerek paranın çözülmesi için kurbanın bir miktar daha para yatırması gerektiğini söylerler. Ancak bunlar yalandan ibarettir çünkü kripto paralarda MASAK blokesi sadece Türkiye’de yerleşik kripto borsalarında mümkündür. Bazen dolandırıcılar paranın çekilmesi için kurbanın belirli bir miktar vergi veya para cezası ödemesi gerektiğini söyleyerek kurbanı yeniden dolandırırlar. Elindeki paranın tümünü sözde yatırım vaadiyle dolandırıcılara kaptıran bazı mağdurlar dolandırıcıların bu tuzağına düşüp paralarını geri kurtarmak için sağdan soldan borç alıp veya bankadan kredi çekip onu da dolandırıcılara kaptırabilmektedirler. Mağdurlar asla ve asla paralarını bu şekilde yeniden para göndererek kurtaramazlar. Aşağıda açıkladığımız üzere bu dolandırılan paraları geri almanın tek yolu yasal süreç başlatmaktır ve uzman bir avukatla çalışmaktır.

Mağdurlara Hukuki Destek

Dolandırıcılar hedef şaşırtmak için yurt dışında olduklarını söyleseler de aslında bu internet dolandırıcılığı suçunu işleyenler Türkiye’de ikamet etmektedirler. Takip ettiğimiz dosyalarımızdan çok sayıda dosyadan biliyoruz ki bu suç yalnızca Türkiye’den işlenmektedir. Kripto yatırım dolandırıcılığı nitelikli dolandırıcılık kategorisine girdiğinden 10 yıla hapis cezası ve ayrıca dolandırılan rakamın iki katı para cezası içermektedir. Bu bakımdan yakalanan bir dolandırıcılar bu yüksek cezalarla karşılaşmamak ve tutuklanmamak için mağdurların zararını uzlaşma kapsamında tazmin etme eğiliminde olmaktadırlar. Nitekim mağdurlar adına takip ettiğimiz çok sayıda dolandırıcılık dosyasında uzlaşma ile tahsilat yapmış bir hukuk bürosu olarak uzlaşma tahsilatlarına ilişkin elimizde çok sayıda örnek ve emsal savcılık ve mahkeme evrakı mevcuttur. Bu itibarla kripto yatırım dolandırıcılarının etkin bir hukuki süreçle yakalanması ve şüphelilerin dolandırıcılık suçlarında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmaya ikna edilerek dolandırılan paranın geri alınması mümkün olmaktadır. Mağdurlar bilişim hukuku ve kripto para hukuku alanında uzman olan bilişim avukatı ekibimizden hukuki destek almak için büromuza ulaşabilirler.

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!