Kredi Kartı Dolandırıcılığı
Kredi kartı dolandırıcılığı, Türk Ceza Kanunu’nun “bilişim suçları” başlığı altında düzenlenmiş bir suçtur. TCK’da “banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması” adıyla düzenlenmiş bu suç bilişim hukuku alanına girmektedir. Kısaca “kredi kartı dolandırıcılığı” veya kredi kartı kopyalama suçu olarak bilinen bu suç TCK’da “banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması” olarak geçmektedir. TCK’daki sistematiğe göre bu suç, bilişim suçları arasında düzenlenmiş bir suç tipidir. Kredi kartı dolandırıcılığı suçuna geçmeden önce kartların tanımına değinmek uygun olacaktır.
Banka kartı ve kredi kartı nedir?
Kredi kartı dolandırıcılığı suçunu anlayabilmek için tanımlar önemlidir. Ancak banka kartı ve kredi kartı tanımı TCK’da yer almamaktadır. Ancak mevzuatımızda kredi kartı ve bankı kartı tanımı içeren bir referans kanun vardır. O da 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu. Bu kanundaki tanımlara göre; banka kartı şu şekilde tarif edilmektedir. “Mevduat hesaplarının kullanımı dahil bankacılık hizmetlerinden yararlanmayı sağlayan kartıdır.” Kanundaki tanım dışında daha anlaşılır bir banka kartı tanımı şudur. “ATM kartı” veya “debit kart” olarak bilinen kart türüdür. Diğer bir terim olarak kredi kartının tanımı ise şudur. “Nakit olmadan alışveriş yapma ve nakit çekme olanağı sağlayan basılı kartı veya kart numarasıdır.” Adından anlaşılacağı üzere kredili bir hesaba bağlı olan ve harcama aracı olarak kullanılan bir kart türüdür.
Kredi Kartı Dolandırıcılığı Suçunun Cezası
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu TCK madde 245’te düzenlenmiş olan bir bilişim suçudur. Bu suçun özelliği, bilişim suçları başlığı altında düzenlenen suçlar arasında cezası en yüksek olan suç tipidir. Ayrıca bu suçun internet üzerinden işlenen türleri için internet suçları kavramı da kullanılmaktadır. Başkasına it kredi kartı ile alışveriş yapma suçu kimi zaman internet dolandırıcılığı suçunu da gündeme getirebilmektedir. TCK’daki düzenlemeye göre bu suçun işleniş biçimine göre üç farklı hali mevcuttur. Ayrıca kredi kartı dolandırıcılığı suçunda eylemin niteliğine göre farklı cezalar öngörülmüştür.
1- Başkasına Ait Banka & Kredi Kartlarının Kullanılması veya Kullandırılması
Kredi kartı dolandırıcılığı suçunun ilk türü başkasına ait kredi kartı/banka kartını izinsiz kullanıp çıkar sağlamaktır. Bu suçun kanundaki tanımı şu şekildedir. “Kart sahibinin rızası olmaksızın banka veya kredi kartını kullanarak ya da başkasına kullandırtarak kendisine veya başkasına çıkar sağlamak”. Suçun işlenmesi için başkasına ait bir kredi veya banka kartının ele geçirilerek kullanılması ve çıkar sağlanması yeterlidir. Failin banka veya kredi kartıyla kendisine çıkar sağlaması şart değildir. Başkasına sağlanan maddi yarar da suç teşkil eder. Bu suç tipi, güveni kötüye kullanma suçunun özel bir türüdür. Kanun metnindeki “kredi kartı” ibaresi fiziki kartı akla getirmektedir. Ancak Yargıtay kanundaki tanımı baz aldığından kart numarası ve bilgileri de “kredi kartı” olarak kabul edilmektedir. Bu anlamda kredi kartı fiziken elde bulundurulması dahi kart bilgileriyle alışveriş yapılması bu suç kapsamında değerlendirilmektedir. Başkasına ait banka/kredi kartının izinsiz kullanılması/kullandırılması suçunun cezası 3-6 yıl arası hapistir. Yine hapse ek olarak 5.000 güne kadar adli para cezası mevcuttur.
2- Sahte Bir Banka veya Kredi Kartının Üretilmesi, Satılması, Devredilmesi, Kabul Edilmesi
TCK 245/2 maddesinde düzenlenen kredi kartı dolandırıcılığı suçu sahte banka veya kredi kartlarına ilişkindir. Maddedeki tanım, “başkasına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka kartı veya kredi kartı üretmek, satmak, devretmek satın almak veya kabul etmek”tir. Bu fıkradaki suç tipinden söz edebilmek için ortada sahte bir kredi kartının mevcut olması gereklidir. Ayrıca sahte bir banka veya kredi kartının, mutlaka bir banka hesabı ile ilişkilendirilmesi gerekir. Yoksa hiçbir banka hesabıyla ilişkisi olmayan bir banka veya kredi kartı bu madde kapsamına girmez. Dolayısıyla tamamen uydurma bilgilerle üretilen kartlar kapsam dışıdır. Zira bu tür uydurma bir kart bu suç anlamında “sahte kart” olarak kabul edilemeyecektir. Sahte banka veya kredi kartının üretilmesi, satılması, devredilmesi veya kabulü suçun oluşumu için yeterlidir. Ayrıca banka veya kredi kartının kullanılması suçun oluşumu için şart değildir. Sahtecilik suçunun özel bir türü olan bu tür kredi kartı dolandırıcılığının cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapistir.
3- Sahte Bir Banka veya Kredi Kartının Kullanılarak Yarar Sağlanması
Türk Ceza Kanunu 245’te yer alan üçüncü kredi kartı dolandırıcılığı suçu ise kullanmaya ilişkindir. Suçun unsuru ise sahte banka veya kredi kartı kullanmaktır. Kanundaki tanıma göre sahte banka veya kredi kartı sağlama suçu şudur. “Sahte oluşturulan veya sahtecilik yapılan banka/kredi kartını kullanarak kendine veya başkasına yarar sağlamak”. Suçun oluşması için ortada mevcut bir sahte banka veya kredi kartı olması gerekir. Kanun koyucu sahte banka veya kredi kartı üretilmesi, satılması, devredilmesi ve kabul edilmesi ile sahte banka veya kredi kartının kullanılması fiilleri arasında ayrım yapmıştır. Bunlar iki ayrı suç tipi olarak değerlendirilerek fark yaptırımlara tabi tutulmuştur. Sahte banka veya kredi kartının kullanılması yoluyla işlenen kredi kartı dolandırıcılığı suçunun cezası 4 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca 5.000 güne kadar adli para cezası öngörülmüştür. Kredi kartı dolandırıcılığı suçu konusunda mağdur veya şüpheli/sanık olanların hukuki destek almaları faydalıdır. Bu kişiler, bu alanda bilişim avukatı olarak iletişim sayfamızdaki telefon numarasından bize ulaşabilirler.
merhaba.agustosun 5 ınde kredı kartı dolandırıcılıgına ugradım.hemen bankayı arayıp kartımı ıptal ettırdım ve ertesı gun bankaya paramın ıadesı ıcın fax yolladım.ama savcılıga basvurayımmı dıye sordugumda banka gereken ıslemlerı yapar dendı.sızce savcılıga gıtmelımıyım ??
Kredi kartı dolandırıcılığı suçlarında hem banka hem de kredi kartı kullanıcısı mağdur olduğundan soruşturma aşamasında her iki tarafın da ifadesi alınır. Siz gitmeseniz dahi savcılık sizi ifadeye çağıracak ve şikayetçi olup olmadığınızı soracaktır.
Benim adıma düzenlenen kredi kartımı eski iş yerimdeki sekretere teslim etmiş kurye ve bir baskası kartı bir şekilde elde etmiş internetten alış veriş yapmiş bende savcilaga giderek kuryeden kurye şirketinden bankadan sekreterden ve bilmedigim beni borclandiran şahisdan diyerek hepsinden şikayetci olmustum sahis bulundu mahkememiz var yakinda şikayetçi olma diye yalvarıyor şikayetci olursam ne olur şikayetci olmasam ne olur
Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu şikayete tabi bir suç olmadığından şikayetten vazgeçmeniz davayı düşürmeyecektir. Ancak şikayetten vazgeçmeniz ve davaya müdahil olmamanız halinde sanık hakkında verilen hükmü temyiz etmek hakkınızı kaybedeceksiniz.
Erkek arkadaşımla beraber iken onun bilgisi dahilinde İnternet’e n alışveriş yaptım şimdi ayrıldık benim başka bir ilişkim oldu şimdi bu geçmiş harcamaları benden talep etmekte ödeme yapmazsam beni hırsızlıkla suçlayıp yaptığımız harcama lafın bedelini almakla tehdit ediyor sizce ne yapabilirim
Eğer erkek arkadaşınızın kredi kartını onun rızasıyla kullandığınızı ispat ederseniz hakkınızda ceza davası açılmaz veya açılsa bile beraat edersiniz. Kaldı ki kredi kartını kullanmanız üzerinden uzun zaman geçtiğine ve erkek arkadaşınız kredi kartı ekstrelerine rağmen herhangi bir şikayette bulunmamış olması da sonradan yapılacak bir şikayetin inandırıcılığını engelleyecektir.
Akbank görevlisi olduğunu söyleyen bir kişi ,sigortamın iptali için internet şifremi tuşlamamı istedi ,o arada hesabımı boşaltıp 20 bin tl de kredi çekip eft yapmış .Günlerce Akbank tarafından aranmıştım ,ulaşamayınca özel numaradan aradılar sandım ve tüm bilgimi biliyorlardı
Maalesef bu tür örgütlü kredi kartı dolandırıcılığı suçları son dönemde yaygınlaşmaktadır. Bu suçu işleyen kişiler bankalara ait telefon numaralarını taklit eden özel telefon yazılımları kullandığı için bankanın sizi aradığı numaradan gelen çağrılara bile şüpheyle yaklaşıp özellikle cep telefonuna gelen SMS şifrelerini paylaşmamanız uygun olur.
Facede ykb bankasna giris yap cep telefonu indiriminden yaralandiye yazan linke giris yaptim sifren hatali yeniden gir diye 5 kez ekrana yazi geldi tam 5 kez yeniden giriş yaptigımda dolandirildigimi anlayip bankaya dolandirildim paralari bloke edin odemeyin dedim banka paranin ciktigini soylediler bir gun provizyonda bekletilir sonra ödemir dedim bankalar resmi kurumlara direk çikıs yapar sizin karttan 43 000bin tl yamansel petrol sirketine gecikmis sigorta primi ödentisi yapilmış savcilğa suc duyurusunda bulunun dediler hazirandan beri bir gelisme yok sgk gittim bu firmanin hesaplari bloke edilmis bir sey yapamayiz dediler cok madurum hayatim felc oldu vakıf banktan 43 000 tl kredi cekip borcu kapattim emekli masımdan kesiliyor kocaeli körfezde oturuyorum burada bana yardimci olacak birileri varsa lutfen yardimci olun
Vakit kaybetmeden bankanıza chargeback başvurusu yapın, almadığınız bir ürün veya hizmet söz konusu olduğundan iade yapılacaktır.