Uzaklaştırma Kararı
Uzaklaştırma kararının 6284 sayılı kanunda geçen karşılığı “önleyici koruma tedbiri“dir. İlgili kanun kapsamında temel olarak iki farklı koruma tedbiri kararı söz konusudur. Bunlardan birisi “koruyucu tedbir kararı” diğeri ise “önleyici tedbir kararı”dır. Ancak yerleşik bir terim haline geldiğinden bu makalede koruma tedbiri kararı yerine “uzaklaştırma kararı” terimi kullanılacaktır. Bu tür tedbir kararları bakımından dayanak kanun olan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanundur. Bu yasa, başta kadına karşı şiddetin önlenmesi ve aile içi şiddet olaylarının engellenmesi amacıyla çıkartılmış ve 2012 yılında yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanun, aile içi tehdit ve şiddet olması durumunda şiddet uygulayan kişinin evden uzaklaştırılmasına imkan vermektedir.
Uygulamada daha çok kocanın evden uzaklaştırılması görüldüğünden halk arasında sadece kocanın evden uzaklaştırılması mümkün gibi yanlış bir algı vardır. Nitekim ilgili kanun aynı ev içerisinde yaşayan diğer bireylerin de uzaklaştırılmasına imkan vermektedir. Dolayısıyla sadece kadının kocasından değil, kocanın da karısından hatta çocuğun babasından uzaklaştırılmasına dair karar verilmesi hukuken mümkündür.
Uzaklaştırma kararı ne tür tedbirleri kapsar?
Mahkeme tarafından verilebilecek koruma tedbiri kararı yalnızca dar anlamda evden uzaklaştırmadan ibaret değildir. Kişinin evden uzaklaştırılmasının yanında mahkeme ayrıca başka bazı koruma tedbirlerine de hükmedebilir. Nitekim uygulamada aile mahkemeleri tarafından verilen koruma tedbiri kararlarında yalnızca evden uzaklaştırma kararı değil mutlaka birden fazla tedbire aynı anda karar verildiğini gözlemlemekteyiz. Mahkemeler tarafından verilebilecek bu tür karar türleri, bir başka ifadeyle koruma tedbiri niteliğindeki kararlar genel olarak şunlardır:
Evden Uzaklaştırma
Kişinin, müşterek konuttan veya bulunduğu yerden uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişi veya kişilere tahsis edilmesi.
Çocuklara Yaklaşma Yasağı
Çocuklara yaklaşmanın yasaklanması da kanun kapsamında verilebilecek tedbir kararlarından birisi olup, bu şekilde bir çocuğa yaklaşmama kararı verilmesi için illa çocuğa şiddet uygulanmış olması şart değildir.
Hakaret ve Tehdit Yasağı
Korunan kişiye, şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürme amaçlı söz ve davranışlarda bulunmasının yasaklanması.
Adrese Yaklaşmama Yasağı
Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları eve, okula ve işyeri adresine yaklaşmanın yasaklanması.
İletişim Kurma Yasağı
Korunan kişinin her türlü iletişim araçlarıyla (telefon, mesaj, email, whatsapp vs) rahatsız edilmesinin yasaklanması.
Eşyalara Zarar Verme Yasağı
Korunan kişinin ev eşyalarına ve kişisel eşyalarına zarar verilmemesi.
Çocukla Görüşmenin Refakatçi Eşliğinde Yapılması
Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin bundan sonra belirlenecek bir refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.
Silah Teslimi
Silahın ruhsatlı silahın polis veya jandarmaya teslim edilmesi.
Alkol ve Uyuşturucu Kullanma Yasağı
Korunan kişilerin bulundukları yerlerde alkol veya uyuşturucu madde kullanılmasının yasaklanması. Bu tür maddelerin etkisinde olan şüpheli korunan kişilere yaklaşamayacaktır. Uyuşturucu suçları uzaklaştırma kararlarının kabulü konusunda fazlasıyla dikkate alınmaktadır.
Sağlık Kuruluşuna Başvurma ve Tedavi
Sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması ve tedavisinin sağlanması.
Uzaklaştırma kararı nasıl alınır?
Uzaklaştırma kararı veya kanundaki ifadesiyle koruma tedbiri kararı alınması için başvurulabilecek merciler bellidir. Polis/Jandarma, Cumhuriyet Savcılığı veya Aile Mahkemesi olmak üzere üç birimden birisine başvuru yapmak gereklidir. Polis veya Jandarmaya başvuru için dilekçe yazmaya gerek yoktur. Şiddet, tehdit veya hakaret gibi eylemlerin sözlü olarak beyan edilmelidir. Ardından bu beyanların polis ya da jandarma memuru tarafından ifade tutanağına yazılması yeterlidir. Ancak uygulamada Cumhuriyet Savcılıklarına ve Aile Mahkemesine başvuru için dilekçe yazılması gerekmektedir.
Evden uzaklaştırma kararı için boşanma davası açmalı mıyım?
Hayır. Uzaklaştırma kararı ile boşanma davası farklı hukuki süreçlerdir. Dolayısıyla bu tür bir tedbir kararı almak için veya bu kararı aldıktan sonra boşanma davası açılması zorunlu değildir. Ancak kişi uzaklaştırma kararı almadan önce veya aldıktan sonra boşanma davası açabilir hatta boşan davasının içinde dahi bu tür koruma tedbiri kararı talep edebilir.
Koruma tedbiri kararının ihlalinin sonuçları nelerdir?
Koruma tedbiri kararının ihlal edilmesi halinde, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsi verilecektir. Ayrıca ihlalin her tekrarında verilecek zorlama hapsi süresi 15 günden 30 güne kadar uzatılacaktır. Uzaklaştırma kararı sicile işler mi sorusunun cevabı net bir şekilde “hayır”dır.
Uzaklaştırma kararı bitince ne olur?
Evden uzaklaştırma kararı bitince yani süresi dolduğunda karar tüm etkileriyle birlikte ortadan kalkar. Eğer tehdit, şiddet gibi eylemler devam ediyorsa, mağdur kişi kararın süresi dolmadan uzatma müracaatı yapabilir. Uzatma başvuru ve talepleri, kararı veren aile mahkemesine yapılmalıdır.
Uzaklaştırma kararı sicile işlenir mi?
Hayır işlenmez. Sadece ceza mahkemelerince verilen mahkumiyet kararları adli sicile işlenir. Bu tür uzaklaştırma karaları aile mahkemelerince verilen tedbir niteliğinde kararlar olduğu için sabıka kaydı olarak sicile işlenmezler.
Uzaklaştırma Kararına İtiraz
Evden uzaklaştırma kararına itiraz, bu kararı veren mahkemeye verilecek dilekçe yapılmaktadır. Ancak itiraz işleminden sonuç alınması için dilekçe içeriği eksiksiz ve hukuken sağlam şekilde hazırlanmalıdır. Ayrıca yasal süre kaçırılmadan itiraz edilmesi son derece önemlidir. Özellikle koruma tedbirine itiraz işlemlerinde bu konuda uzman bir boşanma avukatından destek alınması tavsiye edilmektedir.
İlker Bey eşim benden habersiz tüm paramızı ailesine yollayıp bir nevi beni dolandırdı. Boşanma davası açtım. 2 gün sonra mahkemeye psikolojik şiddet gördüğünü beyan eden dilekçe vererek koruma kararı çıkarttırmış. İtiraz ettiysem de karar kaldırılmadı. Bu kadar kolay hukuk aldatılabilir mi? hiçbir delil yokken nasıl bu karar çıkartılıyor? Ben ne yapmalıyım
Kadına karşı şiddetin son yıllarda artması, medyanın but haberlere bolca yer vermesi sebebiyle bazı durumlarda hakimler hiçbir delil sunulmasa bile salt beyana dayalı olarak tedbir kararı verebilmektedir. Ancak uzman boşanma avukatı ile çalışırsanız hem haksız tedbir kararını kaldırtabilir hem de maddi haklarınızı koruyacak adımlar atabilirsiniz.
ilker bey benim şöyle bir sorum olacak size alt komşumla sürekli problem yaşıyoruz ve eşimle benden 3 ay korunma kararı çıkartmışlar ve bizi yapmadığımız şeylerden gidip karakola şikayet ediyorlar bu şikayetlerinden dolayı koruma ihlalini bozmuşmu sayılıyoruz bu durumda ne yapmalıyız saygılar iyi çalışmalar.
Koruma ve uzaklaştırma tedbirleri konusunda hassas davranmanızı ve size tebliğ edilen mahkeme kararına harfiyen uymanızı öneririm aksi halde tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Merhaba İlker bey, Ben 13 yıllık evliyim. Eşim bu süre zarfı içerisinde aralıklı olarak 10 yıl ceza evinde kalmıştır ve halen ceza evinde kalmaktadır. Evlilğim süresince süreki sözlü ve bedensel şiddete uğradım. kortuğum için buna karşı koyamadım. ama artık buna son vermek istiyorum. fakat onun bana şiddet uyguladığına dair hiçbir kanıtım yok. Yalnız ceza evinden periyodik olarak beni aramakta zaman zaman tehditleri oluyor. bunu nasıl ispatlarım o konuşmalar kayıt altına alınıyormu. Ben bu insandan kurtulabilirmiyim. yoksa günün birinde 3. sayfa haberimi olurum..
Tehdidi kanıtlamak için illa ses kaydı yapmanıza gerek yok bu hususta tanık da gösterebilirsiniz.
merhaba benim ve annem ve babam ayrı annemle yaşıyorum ablam 26 yaşında ve oda bizimle yaşıyor fakat kendini aile reisiymiş gibi gördüğü için bize sözlü ve fiziksel şiddet uyguladığı oluyor ve hayatımıza sürekli kısıtlamalar getiriyor 11 yıldır böyle hiç değişmedi evi boşaltıp başka yere taşınmak istiyoruz o evde yokken daha sonrada evden uzaklaştırma davasını açmak istiyoruz nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?
Şiddet uygulayan ablanıza karşı koruma tedbiri kararı almanız ve onun evden uzaklaştırılmasını sağlamanız hukuken mümkündür. Bunun için savcılıkta işlem yapılması gerekiyor.
İlker bey merhaba ben mahkeme den uzaklastirma kararı aldim iletişim araçlarıyla rahatsız etmemek gibi bir madde de var kararda ve is yerimi arayip sürekli taciz ediyor ne yapmam gerek.
Teşekkürler
Koruma tedbiri kararında iletişim yasağı olmasına rağmen karşı taraf hala sizi arıyorsa açıkça ihlal var demektir. Bunu ispatlayıp ilgili aile mahkemesine veya savcılığa başvuru yaparsanız hapis cezası kararı çıkacaktır.
ilker bey yardımcı olursanız sevinirim karşı komşum beni kapının dürbününden içeriye baktı diye şikayette bulunmuştu bende karakolda ifademi verdim .o saatler arasında dışarda olduğumu yanımda şahidim olduğunu felan belirttim.fakat aradan 5 ay geçti mahkeme kararı çıkmış bir belge geldi.Koruma tedbiri çıkmış.maddelerden birinde konuta yaklaşmama hakkında .karşı komşum ne yapmam gerekir .teşekkür ederim yardımcı olursanız sevinirim
Yapmanız gereken en uygun şey söz konusu mahkeme kararına süresi içinde itiraz etmek veya aynen uymaktır.Eğer mahkeme kararını ihlal ederseniz 15 günü kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Merhaba ben kendim ve 2.5 yaşındaki oğlum için 1.5 yıl önce boşandığım eşime karşı koruma kararı aldırmak istiyorum fiziksel değil ama psikoljik baskısı altındayım ayın 1. Ve 3. Haftalarında görme hakkı var hem oğlumun hem benim psikoljimi bozuyor bunun için karokola başvurabilirmiyim.. Nasıl bir yol izlemem gerekli..
Uzaklaştırma kararı için polis merkezine, savcılığa veya doğrudan aile mahkemesine başvurma hakkınız var.
9 aylık kızım var. Boşanma davası henüz açılmadı çocuğum ve kendim için koruma tedbiri aldirabilirmiyim tek bir dilekçe ile şimdi den teşekkür ederim.
Koruma tedbirleri almak için boşanma davası açma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Merhaba benim esimle cok ciddu sorunlarim var anlasamiyoruz hic bir sekilde siddet goruyorum her firsatta onunla ayrilirsam beni ve ailemi oldurmekle tehdid ediyor korkuyorum ailme bir zarar verecek diye . 2 yasinda oglumuda benden almak la tehdid ediyor . Ne polis nede mahkeme seni elimden alamaz diyor ne yapmam gerek koruma kararini aileme , kendime ve cocuguma da aldirabilirmiyim
Evet koruma kararını çocuğunuzu, anne ve babanızı hatta kardeşlerinizi kapsayıcı şekilde talep edebilirsiniz. Ayrıca koruma tedbiri kararı uzaklaştırma kararından ibaret değildir, çok daha etkin ve farklı koruma tedbirleri de bulunmaktadır.
İyi günler ilker bey eşim fizik rahatsızlığından ve ailesinin baskısıyla piskoloji tam olarak bozuldu bu evde hem bana hem çocuklarıma fazlasıyla yansıyor kendine veya çocuklara zarar vermesinden korkuyorum çocuklarım yaşlar ise 11,yaş 9 yaş ‘ ve biride 4 aylık bebek süt emiyor var uzaklaştırma kararı alabilirmiyim ve velayetlerini alabilirmiyim ben devlet memuru ve yüksek okul mezunuyum eşim ise ev hanımı ilköğretim mezunu…?
Ciddi bir akıl hastalığı veya çocuğu zarar verme gibi potansiyel bir risk yoksa 9 aylık çocuğun velayetini almanız neredeyse imkansızdır. Bu kadar küçük ve anneye muhtaç bir çocuğun velayetini almanız için çok ama çok haklı bir nedene ihtiyaç var. Ancak 9 ve 11 yaşlarındaki çocukların anneye muhtaçlığı söz konusu olmadığından bunların velayetini almanız nispeten daha kolay olur. Uzaklaştırma kararı için haklı sebepleriniz varsa başvuru yapabilirsiniz.
Koruma tedbiri komsu icinde alinabilirmi?
Evet eğer ilgili kanun kapsamına giren bir eylemi varsa uzaklaştırma kararını komşunuz aleyhine de aldırabilirsiniz.
Merhaba uzaklastirma karari aldirmak icin benden para talep ediliyormu
Arkadaşımım sevgilisine uzaklaştırma kararı açtırmak istiyorum kaç ay oluyo bilgi alabilirmiyim
Uzaklaştırma tedbiri kararı en fazla 6 ay için verilmekte ancak uzaklaştırma sebeplerinin devam etmesi halinde başvuru üzerine bu süre uzatılabilmektedir.
Eşim uyuşturucu kullanıyor bunu sebep göstererek uzaklaştırma kararı aldirabilir miyim hangi yolları izlemem gerek şimdiden teşekkür ederim
Kanımızca uyuşturcu kullanımı aynı evde yaşayan diğer aile bireyleri açısından psikolojik şiddet kapsamına girdiğinden uzaklaştırma kararı almak için geçerli bir hukuki sebeptir.
hakkında koruma kararı alınan mağdurun telefonları dinlemeye alınır mı?
Hayır koruma tedbiri kararı başvurusu yapan mağdurların telefonu dinlenmez.
Aynı işyerinde çalıştığım eski erkek arkadaşıma uzaklaştırma kararı aldırabilirmiyim onun yüzünden işimden olmak istemiyorum ama sürekli beni rahatsız ediyor zorla konuşmaya çalışmak ve dokunmak önümü kesmek gibi.
Aynı işyerine çalışmak uzaklaştırma kararı aldırmaya engel değildir. Aynı evde yaşayan eşler için uzkalştırma kararı dahi verilebiliyorken aynı işyerine çalışan kişiler içn de pek tabii bu tür bir koruma tedbiri kararı da verilebilecektir.
Merhaba sayın avukat.. Çarşamba günü eşim, oyun oynarken küfretmesi üzerine yaptığım uyarılar sonucu aramızda bir tartışma çıktı ve eşim banaa kafa attı. Burnum yarıldı.. Ondan uzaklaşmak için bir odaya kaçıp kapıyı kilitledim falan tekmelerle vs kapıyı zorladı kırıklar vs de var kapıda.. Acilen ambulans aradm hastaneye kaldırıldım. Ve orada polise şikayetçi oldum.. O gece beni şönim’e götürdüler ifademi aldılar. İki gün içinde uzaklaştırma kararı çıktı.. Kanıtlarla birlikte boşanma davası açarsam aşağı yukarı ne kadar sürer ve ben bu durumda neler talep edebilirim.. Çalışmıyorum , kpss sınav hazırlık sürecindeyim.. Bana aklıma gelen gelmeyen bu sorular hakkında biraz aydınlatma yapar mısınız nelere basvurmam gerekli , neler yapmalıyım , nelere dikkat etmeliyim .. 1,5 yıldır evliyiz
Anlaşmalı boşanırsanız dava birkaç ay, çekişmeli boşanırsanız 1-2 yıl sürecektir. Uzaklaştırma kararı ve darp raporu çekişmeli boşanma davasında tazminat için gerekçe ve delil teşkil edecektir.
Avukat bay acil cevap yazin nolur eve geldigi icin uzaklastirma Karari bozulmusmu oluyo daha sikayetimi cekmedim
Uzaklaştırma kararı almanıza rağmen eşiniz yine eve geldiyse uzaklaştırma kararı ihlal edilmiş olur. Bu duruma ihlali, uzakalştırma kararını veren mahkemeye bildirmeniz durumunda eşiniz tazyik hapsi cezası alacaktır.
Merhaba, yardımcı olursanız sevinirim benim perşembe günü mahkemem var cinsel saldırı suçundan mağdur tarafım ve karşı tarafın zarar vermesinden korkuyorum herhangi bir tehditi yok bir kaç kez davadan vazgeçmem için yakınları aradı mahkeme günü için koruma talebinde bulunabilir miyim böyle bir hakkım var mı?
Sa eşim len tartıştık fakat uzaklastirma aldı konuşarak Nlastik uzaklaştırmayı iptal için karakol gitti eşim iptal olmuyor diyorlar bilgilendirirseniz sevinirim
Uzaklaştırma kararının iptali itiraz yoluyla mümkündür.
merhaba 21 yaşındayım ama hala şiddet görüyorum ailemden. babam alkolik ve sürekli saçma sapan sebeplerden saldırıyor özellikle bana. uzaklaştırma kararı kaç günde alınıyor acaba uzun bir süreç mi çok kötü durumdayım
Uzaklaştırma kararları çok hızlı çıkmaktadır. Eğer sabah başvuru yapılırsa aynı gün dahi kararın yetişmesi mümkün olabilir. Ancak kararın hüküm ifade etmesi için şikayet edilen kişiye tebliğ edilmesi önem arz etmektedir.
merhaba ilker bey annem babamı “1 aylığına uzaklaştırdı uzaklaştırdı ama ben uzaklaştırma kağıdığını okuduğumda 2 ay uzaklaştırma yazıyordu anneme sorduğumda savcı 2 ay yapmış dedi bu doğrumudur savcı istediği gibi uzaklaştırma süresini artırabilirmi
Uzaklaştırma kararını savcı değil hakim verir. Kanun, hakimlere 1 ila 6 ay arası uzaklştırma kararı verme yetkisi verdiğinden bu sınırlar çerçevesinde uzaklaştırma kararının süresini hakim takdir etmektedir.
Merhaba eşimin eski eşi ev huzurumuzu bozuyor mailler atıyor uzaklaştırma kararı aldırabilecek miyiz?
Evet söz konusu kişinin eylemleri 6284 Sayılı Kanuna aykırı düşüyorsa ve usulüne uygun bir başvuru yapılırsae uzaklaştırma kararı alınabilir.
Merhaba yardımcı olursanız sevinirim. Ablam eşinde şiddet gördü keza aynı şekilde çocuklarıda darp raporu almışlar jandarma ile karakola gidip aile mahkemesi uzaklaştırma vermiş 3 ay daha sonra aynı şeylerin yaşanmayacağı vaadiyle eve gelmiş ablamda almış. Sonra tekrar aynı şeyler darp küfür vs yaşanmış ablam yanıma geldi görüşmek istedi görüştürmedim ben bana çok ahlaksız küfür ve tehditler etti mesaj yolu ile ablam boşanma davası açacak bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz yine aile mah. Başvurarak mı?
Darp mağduru olan kişi aile mahkemesinde hem boşanma davası açıp hem de uzlaştırma kararı isteyebilir. Arile mahkemesi dışında mağdurun ayrıca polise veya savcılığa başvuru yapıp uzaklaşırma talep etmesi de mümkündür.
Merhaba ılker bey ben eşimle 10 yıl önce anlaşmalı olarak bosandim 3 çocuğum var ve eşim yıllardır çalışmıyor babamın maaşını alıyorum ve ayrılmak istediğim zaman beni şikayet etmekle tehtit ediyor evde ac kalıyoruz ve ayrılmak isteyince onu aldattigim için ayrılmak istediğimi düşünüp öldürmekle tehtit ediyor eğer maaş alma konusunda şikayet ederse ne olur nasıl bir yol izlemeliyiz ne olur çok zor durumdayiz uźaklastirma ve koruma tedbiri aynı evdeyken nasıl alınır cok korkuyorum
Koruma tedbiri kararının alınması ve eşinizin evden uzaklaştırılması konusunda bizden hukuki destek alabilirsiniz.
merhaba..ben eski eşime uzaklaştırma kararı aldırdım…kararda 4 madde var ve bunların içinde iletişim araçları ile rahatsız etmemesi yazmıyor…geçen gün eski eşim benı aradı bende açmadım telefonu..şikayet etsem ceza alırmı..
Uzaklaştırma kararlarında ihlal nedeniyle ceza verilebilmesi için karardaki tedbirin ihlal edilmesi şarttır. Eğer iletişim kurma yasağı yok ancak rahatsız edici davranış, hakaret ve tehdit türü davanış yönnden bir karar varsa bu karar ihlal edildiyse bu anlamda ihlal başvurusu yapabilirsiniz. Aksi takdirde iletişim kurmayı da içeren yeni bir uzaklaştırma kararı almanız gerekir.
benım esım kardesıyle kavga ettı kardesı esımı şikayet ettı uzaklastırma aldı esım annesının evıne gıttı ve uzaklastırmayı ıhlal ettı suan cezaevınde kac gun yatar
Zorlama hapsi ilk ihlalde 3 gün hapis olarak verilmektedir.
ilker bey biz eşimle anlaşmalı boşandık protokole göre evi satma kararı aldık ve ev satılana kadar benim ikamet edeceğim karara bağlandı ve kesinleşme şehri konuldu buna rağmen ortak konut olarak gösterip uzaklaştırma talep edilmiş ve onanmış ne yapmam gerek itirazda sonuç alabiliriyim teşekkürler
Uzaklastırma talep eden hanımefendi, karara kendisi uymayıp beyefendinin yanına giderse, hakaretlerde bulunursa beyefendi ne yapmalıdır? Cevaplarsanız sevinirim
Kocam uzaklaştırma kararı var ama bir haftadır telefonla arayarak mesaj atarak rahatsız ediyor bende mesajlarına karşılık verdim suçlu durumuna dusermiyim lütfen cevap verirmisiniz
Mesaja cevap vermek sizi suçlu veya kusurlu duruma düşürmez. Eğer uzaklaştırma kararında iletişim kurma yasağı da varsa eşiniz uzaklaştırma kararını ihlal etmiş sayılır ve polise ihbar ederseniz hakkında işlem yapılır.
Eşimle bosanma asmasindayim kndisi uyuşturucu bağımlısı tedbir name aldrdm avukat tutmdm daha tedbir name sonucun pazartesi gelicek sizce koruma çıkacağını biliyorum ama kızımı da pazartesi günü bana getirrler mi
3 yaşındaki çocuğun velayetini zaten her halükarda hakim size verir. Velayeti almak için tedbir kararı almanız şart değil. Mesajınızdan anladığımız kadarıyla çocuk sizinle değil. Size tavsiyemiz bir an önce çocuğu yanınıza alınız. 3 yaşında anneye muhtaç bir çocuğun bağımlı bir babanın yanında kalması riskli olabilir.
Merhabalar, uzaklaştırma kararım olmasına rağmen eski kocam beni alakasız numaralardan arıyor ve konuşmuyor. Bunu nasıl tespit ettiririm.?