İnternet İçerik Kaldırma
İnternet içerik kaldırma bilişim hukuku ve internet hukuku alanlarına giren bir konu olup, bu hizmete yönelik talepler her geçen gün artmaktadır. İnternette yer alan hukuka aykırı içerikler için içerik kaldırma ve yayından çıkartma işlemleri yapılmaktadır. İnternetin yaygınlaşması ve haber sitelerine ek olarak sosyal ilişkilerin internete taşınması sonucunda bu talepler artmıştır. Ayrıca gerçek veya tüzel kişiler hakkındaki şahsi veya kurumsal içerik internet ortamında yayınlanmaya başlamıştır. İnternet ortamı, faydalı yapısının yanında, kişilerin özel hayatına ve itibarlarına karşı saldırıya uygun bir mecradır. Hatta kurumların itibarları dahi kullanan kötü niyetli veya özensiz kişiler tarafından ihlal edilebilmektedir. Kişilik hakkı ihlalini engellemek ve itibarı korumak için temelde iki hukuki çözüm yolu bulunmaktadır. Bunlar internetten içerik kaldırma ve erişim engelleme tedbirleridir.
İnternetten İçerik Çıkartma
Olumsuz içerik kaldırma konusunda akla gelen “itibar yönetimi” hukuki değil, prestij takibine ilişkin bir kavramdır. İtibar yönetimi, isimler konusunda medya takibi ve medya taraması yapılması işleminin internet versiyonudur. Dolayısıyla itibar yönetimi olarak bilinen hizmet kişilerin isimlerinin online takibinin yapılmasından ibarettir. Ancak bu işlemi yapanlar da zaten avukat olmadığından hukuki destek verememektedirler. Dolayısıyla hukuki boyut taşımayan “itibar yönetimi hizmeti” internet sitelerinde yer alan hukuka aykırı olumsuz içeriklerin yayından kaldırılması veya içerik çıkartılması ya da bir başka ifadeyle içerik silinmesi, 5651 sayılı kanun çerçevesinde yalnızca bilişim avukatı tarafından gerçekleştirilen hukuki bir işlemdir. Bu nedenle hukuka aykırı içerikler özellikle bilişim ve internet hukuku konularında uzmanlaşmış bilişim avukatları vasıtasıyla İnternetten çıkartılabilmektedir. İtibar yönetimi yaptığını iddia eden şirketler içeriği çıkartmak yerine yeni içerikleri üretmektedir. Böylece kişiler hakkında yeni içerikler oluşturarak olumsuz içerikleri geriletmeyi hedeflemektedir. Ancak bu yöntem geçici bir çözüm olup kesin olarak işe yaramamaktadır.
Google İçerik Kaldırma ve İnternetten İçerik Silme
Hukuka aykırı bir takım içeriklerin 5651 sayılı yasa kapsamında bilişim avukatı tarafından kaldırılması için gereken yasal işlemlerin yapılabilmektedir. Bunun dışında ayrıca google silme ve içerik çıkartma işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede internet arama motorlarındaki istenmeyen içeriklerin silinmesi de hukuken mümkündür. Bu kapsamda bilişim hukuku uzmanı avukatlar olarak arama motoru bilgilerinin silinmesi konusunda da hukuki hizmet vermekteyiz. Ayrıca Youtube video silme ve internetten video kaldırma işlemleri de aynı şekilde hukuken içerik kaldırma ve silme işlemleri arasındadır. İçerik kaldırmada önemli bir husus ise hızlı hareket edilmesidir. İçerikler geometrik olarak ve hızla yayılmasından dolayı içeriklerin hızlı şekilde kaldırılmasının gereklidir. Zira, içeriğe ne kadar erken müdahale edilirse kaldırma ve çıkartmada o kadar hızlı sonuç alınmaktadır. Dolayısıyla, hukuka aykırı içerik fark edildiğinde, içerik fazla yayılmadan en kısa sürede işlemler başlatılmalıdır.
İnternetteki hangi içerikler kaldırılabilir?
Hakaret, özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi, kişisel verilerin kaydedilmesi veya izinsiz olarak yayınlanması hak ihlalidir. Aynı şekilde, yanlış veya çarpıtılmış haberlerin yayınlanması kişilik hakkı ihlalidir. Kişilik hakları ihlal edilen gerçek kişiler veya tüzel kişiler 5651 sayılı kanun kapsamında hak sahibidirler. Hakları ihlal edilen kişiler temelde kendileri hakkındaki hukuka aykırı içeriğin çıkartılmasını isteme hakkını haizdir. Bunun yanında cevap ve düzeltme metni yayınlatma hakkı da mevcuttur. Son olarak şartları oluştuğu takdirde içeriğe erişimin engellenmesine karar verilmesini talep etme hakkı da mevcuttur. Bu bağlamda gerçek dışı veya çarpıtılmış haberler bakımından internetten haber kaldırma işlemi yapmak hukuken mümkündür. Asılsız haberlere ek olarak, imajı ve itibar zedeleyen karalayıcı veya yanıltıcı içeriklerin çıkartılması mümkündür. Ayrıca hakaretamiz içeriklerin, asılsız, itibar zedeleyici şikayetlerin ve “şikayet sitesi” içeriklerinin çıkartılması da mümkündür. Ayrıca gerektiğinde cevap ve düzeltme metni hazırlanarak yayınlanması ile hukuka aykırı içeriğe erişimin engellenmesi mümkündür.
Özellikle son yıllarda özel hayata ilişkin müstehcen görüntülerin internet ortamında yayılmasıyla birlikte özel görüntülerin internetten çıkartılması talebi de sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu kapsamda özellikle ifşa sitelerinden görüntü silme hizmetimize talepler de her geçen gün artmaktadır. Ayrıca kimi özel durumlarda alan adı uyuşmazlıkları ve UDRP süreci başlatılarak bir içeriğin internet ortamından tümüyle kaldırılması mümkündür.
İnternetten içerik kaldırma veya çıkartma için ne yapmalısınız?
Bilişim avukatı olarak hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetleri veren Atamer Hukuk Bürosu özellikle kişiler, şirketler ve ürünleri ya da markalar hakkında kötü niyetli olarak ve karalama veya hakaret kastı ile oluşturulan hukuka aykırı içeriklerin hızlı bir şekilde çıkartılması konusunda hukuki destek vermektedir. Bilişim hukuku konusunda uzmanlaşmış hukuk büroları arasında yer alan Atamer Hukuk Bürosu’nun tecrübeli bilişim avukatı kadrosu içerik çıkartma alanında uzmandır. Hukuk büromuz, internet sitelerindeki hukuka aykırı içeriklerin çıkartılması konusunda avukatlık hizmeti vermektedir. İtibar yönetimi ve itibar koruma adına internetten içerik kaldırma veya içerik çıkartma konusunda hukuki hizmet almak isteyen kişi veya şirketlerin söz konusu hukuka aykırı içerikleri yayınlayan siteleri tespit etmesi ve bizimle iletişime geçmesi yeterlidir. Ayrıca Atamer Hukuk teknik ekibi hukuka aykırı içeriklerin tespiti, Google’dan içerik çıkartılması konusunda destek sağlamaktadır.
Erişim Engellemenin Yabancı Sitelerde Uygulanmaması
Türkiye’de yaşayan kişilerin internetten içerik kaldırma konusunda yaşadığı en büyük zorluk Türk mahkemelerinin verdiği içerik kaldırma ve erişim engelleme kararlarının yurt dışı sitelerde işe yaramıyor oluşudur. Bu noktada hem Türk hukuku hem Amerikan hukuku konusunda uzman bir avukat olarak federal hukuk ve eyalet hukuku çerçevesinde işlem yaparak Amerikan hukukuna göre içerik kaldırma işlemleri büromuz tarafından sağlanmaktır.
Twitter ve İnstagramdan hesab(lar)ımı ve resimlerimi silmek için savcılığa başvurabilir miyim?
Başvurabilirsiniz ancak netice alamazsınız. Zira internetten içerik çıkartma, savcılığın görev alanına giren bir konu değildir.
İyi Günler
Firmamız ile ilgili ticari itibarımızı zedeleyen olumsuz bir yorumu sitelerden kadırtabilir miyiz?
İçeriği görmeden kesin yorum yapmamız mümkün değil. Bize telefon veya email ile ulaşıp internetten çıkartılmasını istediğiniz içeriği açıklarsanız yardımcı olup olamayacağız konusunda bilgi verebiliriz.
Merhaba, 2015 yılında oğlumun 2. Sunuda için özel bir ilkokula başvuruda bulunmuştuk okul da sınavla alacağını belirtmişti. Bizde sunana katılım sağladık. Ancak bu sınav zeka testlerinden oluşuyormuş.
Öncelikle bunu bilmiyorduk, okulda red aldık nedenini hiç öğrenemedik çok zeki ama bize uygun değilsiniz dendi. Buraya kadar olanı sorun değil lakin bu uygulanan sınav sonucu uygulayıcı psikologlar tarafından internette yayınlanıyor. Ayrıca wikileaks adresinde sanırım o belgeler içinde var bu okula başvuranların listesi kabul ve red olunduklarına dair bilgiler internette mevcut. Biz çocuğumuz hakkında bir bilginin üstelik psikolog değerlendirmesinin ve okula başvuranlar diye etiketlenmesini istemiyoruz. Bu durumu çözebilmemiz oğlumuzun adının buralardan silinmesini hukuken sağlama imkanımız var mı?
Teşekkür ederim
İletişim sayfasındaki telefon numaramızdan bize ulaşırsanız söz konusu içeriğin internetten kaldırılması konusunda bizden hukuki destek alabilirsiniz.