Hapis Cezasının Ertelenmesi
Hapis cezasının ertelenmesi, verilen hapis cezasının, kanundaki şartlar oluştuğunda infaz edilmeksizin askıda bekletilmesidir. Bu durumda bir suçun işlenmesi nedeniyle ceza mahkemesi tarafından hapis cezası uygulanmamaktadır. Ayrıca erteleme süresi için bir dentim süresi belirlenmektedir. Böylece hükümlünün cezası infaz edilmemekte ve denetim süresine tabi tutulmaktadır. Eğer hükümlü denetim süresini iyi halle geçirirse ceza infaz edilmiş sayılacak fakat denetim süresi içinde bir başka kasıtlı suç işlemesi halinde ertelenen ceza kısmen veya tamamen infaz edilecektir. Kesinleşmiş hapis cezasının ertelenmesi hapsi cezasının infazın ertelenmesinden ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından tamamen farklıdır.
Hapis cezasının ertelenmesi, infaz hukuku kapsamında hapis cezası mahkumiyeti alan kişinin kanunda belirlenen şartların oluşması durumunda sağlık nedeniyle veya talep üzerine infazın belirli bir zaman dilim süresi boyunca ertelenmesi ve hükümlünün erteleme sonrasında infaza daha sonra cezaevinde başlanması demektir. Hükümlünün denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, hakimin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi halinde; ertelenen cezanın kısmen veya tamamen infaz kurumunda çektirilmesine karar verilir. Denetim süresi yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirildiği takdirde, ceza infaz edilmiş sayılır.
Kesinleşmiş Cezanın Ertelenmesi
Hapis cezasının ertelenmesi 2 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde mümkündür. Fakat bu kural 18-65 yaş arası için geçerli olup yaşlılar ve çocuklar için durum farklıdır. Eğer ceza alan kişi 18 yaşından küçük veya 65 yaşından büyükse 3 yıla kadar olan hapis cezalarının ertelenmesi mümkündür. Erteleme kararı ile birlikte hükümlü 1 ile 3 yıl arası bir denetim süresine tabi tutulacaktır.
Hapis cezasının ertelenmesinin şartları
Hapis cezasının ertelenmesi için yukarıda belirtildiği gibi cezanın 2 yıl veya altında olması gerekir. 2 yıl ve üzeri hapis cezasının ertelenmesi mümkün değildir. Yukarıda belirttiğimiz gibi yaş bakımından bazı durumlarda kriter 3 yıldır. Ayrıca sanığın daha önce kasıtlı suçtan 3 aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olması gerekir. Bunun yanında kişinin yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık göstermesi şarttır. Ayrıca kişinin tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede kanaatin oluşması da gerekir. Dolayısıyla sadece hapis cezasının 2 yıl veya daha az (bazı durumlarda 3 yıl ve daha az) olması erteleme kararı için yeterli olmayıp ayrıca sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı 3 aydan fazla bir hapis cezası almamış olması ve mahkemede sanığın tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluşması gereklidir. Tüm bu şartlara ek olarak eğer suçun işlenmesi sebebiyle oluşan bir zarar varsa hakim takdiren erteleme kararı için suç nedeniyle oluşan zararın giderilmesini şart koşabilir.
Hapis Cezasının Para Cezasına Çevrilmesi
Türk Ceza Kanunu’na göre yalnızca kısa süreli hapsi cezaları para cezasına çevrilebilmektedir. Kısa süreli hapis cezası ise 1 yıla kadar olan hapis cezalarıdır. Dolayısıyla sadece 1 yıl veya daha az süreli hapis cezaları paraya çevrilebilmektedir. Eğer verilen hapis cezası 1 yılın üzerindeyse hiçbir şekilde para cezasını çevrilmesi mümkün değildir. Ayrıca hüküm verildikten ve kesinleştikten sonra verilen hapis cezaları da sonradan paraya çevrilememektedir. Bu itibarla hapis cezasının paraya çevrilmesi yalnızca yargılama sırasında hakim tarafından verilen hükümle mümkündür. Hüküm verildikten ve karar açıklandıktan sonra paraya çevrime işlemi hukuken mümkün değildir.
İyi günler. Benim bir akrabam 11 yıldır tutuklu. Cezasının bitmesine 4 yıl kaldı. Acaba kalan bu 4 yıllık cezasını paraya çevirebilir miyiz? Yoksa kaç senesi kaldığı vakit paraya çevirebiliriz? Teşekkürler.
Paraya çevirme sadece mahkeme kararı ile infazdan önce olur. İnfazına başlanmış bir cezanın sonradan paraya çevrilmesi mümkün değildir.
Trafik güvenliğini hileye sokmaktan 2 ay gün kesilmis cezam vr paraya cevirebilirmiyim yardım edin
Hayır, Kesinleşmiş cezalar sonradan paraya çevrilemez.
Sevgilimle parkta öpüştüğüm için gelen polis 6 ay yada 1 yıl hapis cezası alacağımızı söyledi. Bu doğru mu ? Doğruysa para cezasına çevirmek için ne yapmalıyım. (Sadece öpüşüyorduk başka hiçbirşey yoktu)
Sokakta öpüşmek suç değildir, cezası da yoktur.
Kesilmis 6 ay cezam var 3 gun once haberim oldu para cezasina cevirrbilirmiyim
Kesinleşmiş bir hapis cezası hiçbir şekilde sonradan para cezasına çevrilemez.
Benim esime eski suclarindan dolayı 3 yıl hapis geldi daha dogrusu adam yaralama 8 ay yatti ve 4 sene sonra 3 yıl daha ceza geldi bunu paraya cevirebiliyomuyuz
Hakim tarafından verilen hapis cezaları yalnızca kararın verildiği anda hakim tarafından paraya çevrilebilir. Kesinleşmiş hapis cezaları karardan sonra paraya çevrilemez.
Kesinleşmiş ceza paraya çevrilebilirmi ilk defa hüküm yedi 2 buçuk yil ceza aldi
Bu sorunuz cevabı zaten makalemizde bulunuyor. Hayır kesinleşen hapis cezaları para cezasına çevrilemez.
Merhaba.Ben öğretmenim.Geçen yıl çok yaramaz bir öğrencinin kulağını çekmiştim.Hassas olduğunu bilmiyordum ve sonradan kanadı.Bununla ilgili mahkemede ifade verdim daha sonradan ek savunmaya çağırdılar.Temmuz ayında ek savunma var.Nasıl bir sonuç çıkar sizce? tşkler
Ek savunam hakkı verilmesi, hakimin iddianamedeki sevk maddesinin dışına çıkacağı veya suçun savcıdan farklı yorumlandığı manasına gelmektedir. Kasten yaralamaya ilişkin TCK 86/3 veya TCK 87 maddeleri uygulanabilir.
Eşimle aile sorunundan basit yaralama suçundan 4 ay 5 gün ceza aldım yatamiyim