+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

gayrimenkul avukatı

Gayrimenkul Avukatı

Gayrimenkul avukatı, taşınmaz hukuku ve gayrimenkul hukuku alanında uzmanlaşmış avukatları tanımlayan bir kavramdır. Bu terimin yerine kullanılan bir başka kavram is emlak avukatı ifadesidir. Gerek arsa  gerekse ev kaynaklı gayrimenkul davaları Türkiye’de en sık görülen dava türlerindendir.  Bunlarında başında ise tapu tescil ve tapu iptal davaları gelmektedir. Bunlar dışında kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar da bu avukatların alanına girmektedir. Kira sözleşmelerinde kira artış oranı, tahliye taahhütnamesi ve depozitonun iadesi gibi konularda bu avukatların görev alanındadır. Tapu ve emlak davaları söz konusu olduğundan bu alanda uzmanlaşmış gayrimenkul avukatı ile çalışmak son derece önemlidir. Dolayısıyla bu alanda uzmanlığı ve tecrübesi olan bir avukat aramak en makul yoldur.

Emlak Avukatı ve Gayrimenkul Davaları

İnşaat sektörünün hızla gelişmesiyle maketten satışların yaygın olduğu bir dönem yaşanmıştır. Son 10 yılda satılan konut sayısı ile doğru orantılı olarak gayrimenkul hukuku uyuşmazlıkları ve davaları da son derece artmıştır. Geçmiş dönemde satılan konutların bazılarının maketten satılması gayrimenkul davalarını artırmıştır. Emlak avukatı olarak gözlemlediğimiz kadarıyla bu tür uyuşmazlıkların başında şunlar gelmektedir. Birincisi, müteahhit firmaların satış vaadi sözleşmesine rağmen inşaatları bitirmemesi ve alıcıya teslim etmemesi. İkincisi taahhütlerine uymayan kalitede veya özellikte konut inşa etmeleri. Üçüncüsü ise taahhüt ettikleri sürede konutları bitirememeleri. Dördüncüsü sözleşmede kararlaştırılan bedellerden başka ekstra ücretler talep etmeleri. Son olarak tapu ve kat mülkiyeti konularında yaşanan gecikmeler sebebiyle kat malikleri kurulunun oluşmaması ve ortak alanlarda kullanımı veya aidatlar konusunda yaşanan sıkıntılar gelmektedir.

Ev alırken nelere dikkat edilmeli?

Eğer sıfır ev satın alma durumu söz konusuysa gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği kritik önemdedir. Geçersiz bir satış vaadi sözleşmesi yapmak ev alma hayali kuran kişiler bakımından hayal kırıklığı yaratabilecektir. Dolayısıyla gayrimenkul avukatı tarafından hazırlanmamış veya incelenmemiş bir satış vaadi sözleşmesine imza atmak bazı durumlarda çok riskli olabilmektedir. Bu itibarla bir emlak avukatının, satın alınacak gayrimenkulün tapu kaydını araştırması yerinde olacaktır. Hatta avukatın gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini incelemesi ilerde doğabilecek hukuki uyuşmazlıkların önleyecektir. Ev satın alma sonrası yaşanan hukuki problemler başlıklı yazımızda belirttiğimiz türden hukuki sorunlar yaşanmaması için ev satın almadan öncesi titiz davranmak uygun olacaktır.

Satış vaadi sözleşmesinde neler dikkat edilmeli?

Ayrıca satış vaadi sözleşmesinde kullanılan ibare ve ifadelerindeki ayrıntılar son derece önemlidir. Satış vaadinde bulunan kişinin yükümlülüklerini düzenleyen maddelerdeki muğlak veya ucu açık ifadeler tehlikelidir. Zira, bu tür eksiklik ve boşluklar ileride açılacak tapu davasında gecikmelere veya sakıncalara yol açabilir. Dolayısıyla yüzbinlerce TL değerinde bir ev alırken imzalanacak sözleşmeyi bir gayrimenkul avukatının incelemesi uygun olacaktır.

Alınan taşınmazın tapu kaydı ile uyumunun kontrolü

Tapu kayıtlarında bilgisayar sistemine geçilmeden önceki süreçlerde hukuki problem çıkabilmekteydi. Örneğin, satış aşamasında gösterilen taşınmaz ile gerçek taşınmazın kayıtlarının farklı olması durumlar olabiliyordu. Nitekim, gösterilen taşınmazla tapu dairesinde satışı yapılan taşınmazın farklı olması geçmişteki hukuki problemlerden biriydi. Ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü‘nün bilgisayar sistemine geçmesi hatta bazı tapu dairelerinde online sisteme geçilmiş olması bu tür dolandırıcılık vakıalarını azalttıysa da buna benzer hukuki problemlerin İstanbul’da bile halen yaşandığını görüyoruz. Dolayısıyla ister arsa ister ev veya işyeri alırken öncesinde tapu kayıtlarının analizi önem taşımaktadır. Gerçekte gösterilen taşınmaz ile tapuda satılan taşınmazın uyuştuğunun teyidi gerekir. Ayrıca diğer olası sorunlara karşı kayıtların tapu dairesinden ve belediyeden kontrol edilmesi önemlidir. Bu konuda emlak hukuku uzmanı olan gayrimenkul avukatlarıyla çalışmasını tavsiye ediyoruz.

Av. İlker ATAMER

10 Yorum

  1. derya yağmur yayla

    Merhaba
    Eşim ve ben 250000 TL değerinde ev aldık ilk taksidi 125.000 TL ödedik fakat ev sahibinin eşi satıştan vazgeçti ve bize 125. 000TL yi iade etti lakin biz evin içine 52.000 TL lik bu arada masraf yaptık. Yaptığımızı masrafa istinaden dava açmak istiyoruz açabilirmiyiz

    1. Av. İlker Atamer

      Evet evet iç in yaptığınız masrafı anlaşma yolu ile iade etmezlerse dava açıp yaptığınız masrafı faiziyle birlikte isteyebilirsiniz.

  2. TUĞBA

    Merhaba,

    2015 yılında iskansız daire aldık müteahhit bize 1 yıl içinde iskanı alacağını söyledi,fakat hala almış değil,elimizde kendi aramızda yapmış olduğumuz sözleşme tarzı yazı var 1 yıl içinde alacağına dair kaşeli imzalı bu belge ile dava açabilirmiyiz?
    açarsak süreç nasıl ilerler ne yapmamızı önerirsiniz?Teşekkürler..

    1. Av. İlker Atamer

      Eğer noterde yapılmış geçerli bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yoksa hukuki açıdan biraz sıkıntı yaşanabilir ama her halükarda dava açıp uğradığınız zararın tazminini müteahhitten isteyebilirsiniz.

  3. Halil kökez

    İyi günler

    Biz 2 kisi bu hafta Antalyada bir inşaat şirketinden 1.250.000 tl değerinde bir daire satın almak istiyoruz.

    Şirket sahibi satışlarını hep kapora alarak yaptığını söyledi ve bizden 5bin euro kapora istiyor tabiki satış sözleşmesi yaparak.

    Biz biraz çekiniyoruz önden sözleşmeli miktar vermeye.amacimiz direk tapuya gidip bütün miktarı orda tapu karşılığında ödemekti.

    Sirket te bu bizim çalışma prosedürümüz diyor işlemleri kaporasız başlatamayız diyor.

    Biz güvenip güvenemiyeceğimizi bilemedik ve size danışmak istiyoruz.

    Bilgileriniz için şimdiden Teşekkürler

    Halil kökez

    1. Av. İlker Atamer

      Eğer taşınmazın tapusu hazırsa ve doğrudan tapuda işlem yaparak satın alma imkanı varsa tapu dışında sözleşme yapıp kapora vermenin bir gereği yoktur. Satış vaadi sözleşmesi genel olarak tapusu hazır olmayan taşınmazlar için noterde yapılan bir sözleşme türüdür. Ancak tapusu hazır olan yerin sözleşmesi zaten tapuda yapılacağı için tapu dışı bir sözleşmeye gerek yoktur.

  4. İrem

    Merhabalar, biz şubat 2018 de kiracı olarak bir eve girdik, merkezi kömürle ısınıyorduk nisanda doğalgaza geçiceğimizi söyledi ev sahibi. Fakat şuanda özel durumlardan dolayı, sözleşmeden önce çıkmak istediğimizi ev sahibimize ilettik, ya kiraları ödersiniz yada yerinize birini bulup çıkın dedi. Şuanda 1.700 den oturuyoruz ve ev sahibi doğalgazdan dolayı evin değerlendiği ve yılda bir kira artışı yapabileceği için 2.200 den kiracı bulmamızı istiyor yerimize, böyle bir hakkı var mı? Çünkü evin içi 2.200 etmediği için kimse tutmuyor ve biz mağdur olacağız gibi görünüyor, cevabınız için teşekkürler şimdiden

    1. Av. İlker Atamer

      Sözleşmeye aykırı şekilde kira artışı yapılamaz. Ayrıca tahliye talebinin de hukuki bir dayanağı bulunmuyor.

    1. Av. İlker Atamer

      Sözleşmenin geçerliliği tamamen sözleşmenin içeriğine bağlıdır. Sözleşmeyi görmeden geçerli olup olmadığı konusunda hiçbir avukat yorum yapamaz.

Yorum Yaz

error: Kopya koruması engeli!