Bitcoin Şantaj Maili
Bitcoin şantaj suçu, Bitcoin‘in popüler hale gelmesiyle ortaya çıkan bir şantaj suçu tipidir. Diğer şantaj suçlarından farklı olarak bu suç tipinde ödeme, banka üzerinden değil doğrudan Bitcoinle istenmektedir. Bitcoin şantajı suçunda ödemenin Bitcoinle istenmesinin sebebi kimliğini gizleyen failin kendini deşifre etmek istememesidir. Zira kripto para hukuku başlıklı makalemizde açıkladığımız üzere Bitcoin transferleri belirli alfanumerik kodlardan oluşan adreslere yapıldığından bu transferler tamamen anonim şekilde gerçekleşmekte kimin kime transfer yaptığı asla bilinmemekte ve takip edilememektedir. Bu bakımdan Bitcoin, kimliğini gizleyerek email şantaj suçu işleyecekler için uygun bir ödeme aracı olmaktadır. Dolayısıyla aşağıda değinileceği üzere Bitcoin isteyen şantaj maili aynen Bitcoin dolandırıcılığı suçları gibi son dönemde sık karşılaşılan bilişim suçları tiplerindendir.
Email Şantaj ve Bitcoin
Bilgisayar konusunda uzman olan ve “hacker” olarak tanımlanan kişiler, spyware, malware, keylogger tarzı zararlı yazılımlarla bilgisayarın kontrolünü ele geçirebilmektedir. Ayrıca casus programlarla bilgisayardaki tüm aktiviteler kayıt altına alınıp izlenebilmektedir. Hatta bu tür zararlı yazılımlar ziyaret edilen sitelerde kullanılan şifrelere kadar her şeyi kayıt altına alabilmektedir. Hatta webcam türü donanımlar uzaktan çalıştırabilmekte ses ve görüntü kaydı yapabilmektedir. Bitcoin şantajı suçunda, fail mağdura e-posta ile ulaşmakta ve şantaj içerikli bir email göndermektedir. Şantaj emaili içerik olarak iki şekilde gelmektedir. Birincisi mağdurun müstehcen görüntüsünün kaydedildiğine ve bu görüntülerin mağdurun yakınlarına gönderileceği tehdididir. İkinci tür email şantajı ise mağdurun bilgisayarına fidye yazılımı veya webcam kaydedici casus programla izleme programı yüklendiği mesajıdır. Kendisine Bitcoin ile ödeme yapılmazsa ve Bitcoin ile ödeme yapılmazsa fidye yazılımı ile bilgisayardaki tüm bilgilerin silineceği tehdididir.
Özel Video Kaydı ile Bitcoin Şantajı Maili
Şantaj suçu emaili İngilizce ise “I setup a malware” veya “I installed a malware” cümlesiyle başlamaktadır. Ardından da “make the payment through Bitcoin” cümlesi ile bitmektedir. Şantaj emaili içeriğinde özetle web camera veya webcam ile özel görüntü kaydı yapıldığı söylenmektedir. Daha sonra ise Bitcoin ile para gönderilmezse özel videonun ifşa edileceği tehdidi yer almaktadır. Bu tür video şantaj suçu ve email şantajı suçlarında genelde ödeme olarak 1900 USD karşılığı veya daha fazla bitcoin talep edilmektedir. Bunun yanında “verilerinizin bütünlüğünü kontrol edin” başlıklı Türkçe Bitcoin şantaj maili atılan durumlar da mevcuttur. Bu suçun ortak notası ödemenin her zaman kripto para ile isteniyor olmasıdır.
Malware İle Video Kaydı ve Fidye Yazılımı
Fidye yazılımları ve zararlı yazılımlar masaüstü işletim sistemlerine (Mac OS, Windows vs) kolayca yüklenmektedir. Ayrıca bunlar mobil işletim sistemlerine (Android, iOS vs) geniş bir yelpazede işlevselliğe sahiptir. Bu tür fidye yazılımları masaüstü bilgisayara uzaktan yüklenebilmektedir. Ayrıca bu uygulamalar websitesindeki veya bir emaildeki bağlantıya tıklanması halinde de bilgisayara yerleşebilmektedir. Ardından bilgisayarı kilitleyen bu yazılımlar özel bir kod girilmediği takdirde diskteki veriyi kullanılmaz hale getirebilmektedir. Bu tür bilişim suçlarında da aynı şekilde ödeme özellikle dijital paralarla istenmektedir.
Hukuki ve Teknik Destek
Şantaj içerikli e-maillerin bir kısmı fake, daha açık bir ifadeyle sahte olabilmektedir. Ancak şantaj maili içeriğinde mağdura ait bir şifre mevcutsa bu durumda mutlaka hukuki destek alınmalıdır. Herhangi bir işlem yapılmadan beklenmesi durumunda eğer şantaj içeriği doğruysa görüntü yayılması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Ayrıca, bu tür bir Bitcoin şantaj suçu nedeniyle mağdur olan kişiler bizden bilişim avukatı olarak hukuki destek alabilirler. Eğer mağdurun görüntüsü kaydedilmişse bunun paylaşılmaması veya paylaşılmışsa kaldırılması konusunda bizden teknik destek alabilirler.
Merhabalar ben de bitcoin şantaj emaili aldım ama önce ciddiye almadım ardından bazı face arkadaşlarım kendilerine benle ilgili özel görüntü mesajı gittiğini söyledi. Bu olayın o emaille alakası olabilirmi ve eğer öylseyse bu noktadan sonra yapabilecek birşey varmı?
Merhaba. Bitcoin şantaj maili aldım. 19 temmuzda. Telefonuma sızılmış Truva virüsüyle. Bir takım özel görüntülerim olduğunu ve bu gelen maili paylaşırsam bunun paylaşılacağını yazıyor. Benden 1400 dolar talep ediyor ve 2 günüm olduğunu söylüyor. Nasıl bir önlem alınabilir? Ödeme yapmak çözümmü? Ödeme yaparsam bi daha rahatsız etmeyeceğini garanti veriyor.
Kesinlikle ödeme yapmadan hukuki destek almak üzere bize başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Merhabalar 7 Nisan tarihinde sirket mailimize kendi mail hesabimizdan santaj içerikli bir mail geldi belli sitelere girildiği video kaydı olduğu 1490 dolar ödemediğimiz takdirde tüm bilgilerimizin paylaşilacagi şeklinde yardımcı olabilirmisiniz