Bilişim Sistemine Girme Suçu
Bilişim sistemine girme suçu, failin hukuken giriş yetkisi olmayan bir bilişim sistemine izinsiz ve hukuka aykırı şekilde giriş yapmasıdır. Bu suç Türk Ceza Kanunu’nun bilişim suçları bölümünde ve 243/1 maddesinde düzenlenmiştir. Suçun genel tanımı, bir bilişim sisteminin tamamına veya bir kısmına hukuka aykırı olarak giriş yapmaktır. Suçun oluşumu için izinsiz ve yetkisiz girişe ek olarak sistemde kalmaya devam etmek gerekir. Kanundaki suç tanımına göre suçun maddi unsuru bilişim sistemine hakkı ve yetkisi olmaksızın girmektir. Kanun ayrıca sisteme giren failin, bilişim sistemi içerisinde kalmaya devam etmesi şartını da aramıştır.
Bir bilişim hukuku terimi olan ve bilişim suçlarında sık karşılaştığımız bilişim sistemi, yine TCK’nın gerekçesinde yer alan tanıma göre “verileri toplayarak yerleştiren ve bunları otomatik işleme tabi tutma tutan manyetik sistemler” olarak tanımlanmıştır. Bu itibarla verileri içine alan ve bunları otomatik olarak işleyen sistemler bilişim sistemi tanıma girecektir. Dolayısıyla bu tanıma göre bir bilgisayar, bir sunucu, bir tablet veya bir akıllı telefoni bilişim sistemi olarak kabul edilebilir. Bu suç, uygulamada daha çok internet suçları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bilişim Sistemi Kavramı
Madde metninde bilişim sistemine girme suçunun maddi unsuru “orada kalmaya devam etme” fiilidir. Bir bilişim sistemine anlık olarak girilip ve çıkılmasını suç kapsamı dışına çıkartmaya yönelik bir amaçla kanun koyucu tarafından madde metnine eklenmiştir. Dolayısıyla bir bilişim sistemine hukuka aykırı yoldan girmek, suçun oluşması için tek başına yeterli değildir. Failin aynı zamanda giriş yaptığı bilişim sistemi içinde kalmaya devam etmesi gerekir. Madde metninde suçun oluşumu için failin ne kadar süre sistemde kalması gerektiğine dair açıklama yoktur. Bu nedenle kanun koyucunun amacının yanlışlıkla veya anlık olarak bir bilişim sistemine hukuka aykırı girme fiilinin suç kapsamı dışında bırakmak istediği sonucuna varabiliriz.
Bilişim Sistemi – Veri Ayrımı
Burada önemli olan suçun doğrudan bilişim sistemine yönelik işlenmesidir. Sistemdeki verilere yönelik bir bilişim suçu söz konusu olduğunda ise bilişim sistemindeki verilere yönelik suçlar gündeme gelecektir. Ancak sisteme giriş yapmayan biri verileri yönelik bir eylemde bulunamayacağına göre bilişim sistemindeki verinin hedef alınabilmesi için öncelikle sisteme giriş yapılması gerekecektir. Dolayısıyla eğer sisteme giriş izni olmayan biri hem sisteme hukuka aykırı girmiş hem de verilere yönelik suç işlemişse birden fazla suçun işlenmiş olacağı düşünülmelidir. Sisteme gitme ve verileri yönelik suçlar farklı eylemlerle gerçekleşeceği için de Türk Ceza Kanunu’ndaki fikri içtima hükümleri bu durumda uygulanamayacaktır.
Bilişim Sistemine Girme
Bilişim sistemine hukuka aykırı girme suçu farklı şekillerde işlenebilir. Bu suç uygulamada genel olarak bir bilgisayara veya sunucuya izinsiz girme şeklinde tezahür etmektedir. İzinsiz giriş bir kişinin şifresini rıza hilafına alıp kullanma şeklinde olabileceği gibi bir takım yazılımlar kullanarak şifreyi çözme şeklinde de olabilir. Bu suç tipine klasik örnekler bilişim hırsızlığı suçu ile siber fidye suçlarıdır. Nitekim bu suç bir şirket sunucusuna izinsiz girerek yazılım yerleştirme şeklinde işlenmektedir. Buna ek olarak eğer fail bilişim bilişim sistemine girdikten sonra hırsızlık yapmışsa bu durumda bilişim hırsızlığı suçu söz konusu olacaktır.
Bilişim Sistemine İzinsiz Girmenin Cezası
Bilişim sistemine girme suçunun cezası, 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır. Suçun hafifletici nedeni ise bilişim sisteminin bedeli karşılığı yararlanılabilen bir bilişim sistemi olmasıdır. Bu durumda verilecek ceza yarı oranında azaltılacaktır. Bedeli karşılığında yararlanılabilen bilişim sistemi ise, ücreti olarak kullanım veya üyelik hizmeti sunun bilişim sistemleridir. Örneğin ücretli bir üyelik sunan siteye veya ücretli hizmet veren bir bilgisayar sistemine hukuksuz girilmesi halinde verilecek ceza daha az olacaktır.
Bilişim sistemine girme suçunun ağırlaştırıcı sebebi ise verilerin değişmesi veya bozulmasıdır. Hukuka aykırı olarak girilen bilişim sistemindeki veriler zarar görürse ceza artacaktır. Yani bilişim sistemine yalnızca girmekle kalmayıp bilişim sistemindeki verilere zarar verenler için ceza daha yüksektir. Nitekim verileri değiştirme ve bozma durumunda verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Bilişim sistemine girme suçu hakkında avukatlık hizmeti almak için bilişim avukatı olarak hukuk büromuzun iletişim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Merhabalar
Ben mali musavirim
Beni karakoldan cagirip hakkinizdan ifade almamiz lazim dediler ve karakola gittim elime bir dosya no verdiler arastirdim. bilisim.sistemine giris sucu dediler.
Ne olabilir sizce