Anlaşmalı boşanma nedir?
Anlaşmalı boşanma, tarafların boşanma ve boşanmanın sonuçları konusunda tam bir mutabakata vardığı boşanma davası türüdür. Diğer boşanma davaları gibi bu dava da aile hukuku alanına giren önemli bir konudur. Boşanma davası hakkında sorular yazımızda belirttiğimi üzere anlaşmalı boşanma davası, Medeni Hukuk sistemimize göre en hızlı boşanma şeklidir. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası türlerine göre çok daha kısa süren davalardır. Nitekim taraflar arasında boşanma ve boşanmanın sonuçları konusunda mutabakat olduğundan boşanma sebepleri veya diğer hususlara dair ispatı gereken özel bir konu yoktur. Bu itibarla delil değerlendirmesi süreçleri yaşanmadığından anlaşmalı boşanma daha hızlı bir boşanma yoludur.
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır ve şartları nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davası, yetkili Aile Mahkemesi’ne veya Aile Mahkemesi işlevi gören Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilecek anlaşmalı boşanma dilekçesi ve dilekçe ekleri ile birlikte açılır. Davanın kusursuz ve hızlı şekilde sonuçlanması ve daha önemlisi herhangi bir hak kaybı yaşanmaması açısından dava dilekçesinin, eklerinin ve protokolün mutlaka bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmasını ve davanın boşanma avukatı eliyle açılarak takip edilmesini öneriyoruz. Anlaşmalı boşanma bakımından en önemli şart evliliğin en az 1 yıl sürmesidir. İkinci şart ise tarafların boşanma konusunda anlaşmış ve uzlaşmış olmalarıdır. Ayrıca çocuk varsa, velayet ve çocukla iletişim kurma zamanları konusunda anlaşmak da gereklidir. Bunun dışında tazminat ve nafaka da diğer anlaşma sağlanması gereken konulardır.
1 yıl dolmadan anlaşmalı boşanmak mümkün müdür?
Bir yıl dolmadan anlaşmalı boşanmak hukuken mümkün değildir. Ancak, boşanma davası için gereken dilekçelerin, protokollerin ve diğer evrakların hazırlanması, davanın açılması ve duruşma günü alınması için gereken zamandan tasarruf etmek ve 1. yıl dolduğundan hiç vakit kaybetmeden boşanmak için uzman bir boşanma avukatına henüz 1 yıl dolmadan müracaat etmekte çok büyük fayda vardır.
Anlaşmalı boşanma dilekçesi nasıl olmalı?
Anlaşmalı boşanma davası ve davanın dilekçesi kişilere özgü hazırlanmaktadır. Bu nedenle herkese uyan bir anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği hiçbir şekilde söz konusu değildir. Boşanma dilekçesinden önce anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması uygun bir yaklaşım olacaktır. Ardından boşanma dilekçesi de söz konusu boşanma protokolüne göre uygun ve tutarlı şekilde hazırlanmalıdır. Kuşkusuz anlaşmalı boşanma dilekçesi aynen protokolde olduğu gibi mutlaka uzman bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmalıdır.
Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer?
Anlaşmalı boşanma davasının açılması ve duruşma günü alınması büyük şehirlerde asgari 3-5 ay sürmektedir. Eğer boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü düzgün hazırlanmışsa ilk celsede boşanma kararı çıkabilir. Ancak ilk celse boşanma kararı çıksa dahi gerekçeli kararın yazılması 1 ay sürebilmektedir. Bunun yanında diğer bazı bürokratik süreçlerin tamamlanması birkaç ay sürebilmektedir. Nitekim kararın taraflara tebliği, istinaf süresinin dolması, kesinleşme şerhinin hazırlanması ve nüfusa gönderilmesi en az 2-3 ay sürebilmektedir. Bu itibarla anlaşmalı boşanma davasının açılarak nihai şekilde sonuçlandırılması ortalama 6-7 yıllık bir süreci kapsar. Ancak boşanma davalarında uzman boşanma avukatı olarak, ekstra bir takım hukuki işlemlerle bu süreleri kısaltmamız ve çok hızlı bir anlaşmalı boşanma sağlamamız mümkündür. Bu konuda detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma protokolü nedir?
Anlaşmalı boşanma protokolü, anlaşmalı boşanma davasında mutlaka hazırlanması gereken önemli bir hukuki metindir. Bu protokol her şeyden önce boşanmanın anayasası niteliğindedir. Dolayısıyla son derece kritik önemdeki boşanma protokolü mutlaka aile avukatı tarafından hazırlanmalıdır. Zira protokol, boşanma dışında velayet, çocuklarla görüşme, tazminat, nafaka gibi konuları düzenlemektedir. Bu tür sözleşmeler kişilerin hak ve yükümlülüklerini düzenleyen çok önemli bir belgedir. Boşanma protokolleri kişilere ve durumlara göre özel hazırlandığından herkese ve her olaya uyan standart bir anlaşmalı boşanma protokolü örneği yoktur ve bir avukat tarafından kişiye özel hazırlanmalıdır.
Slm Avukat Bey ben evliyim ama eşimden boşanmak istiyorum. Bu sebeblede ben eşimi bırakıp başkabirisiyle başka bi ilde yasamaya başladım şimdi eşimle iletişimdeyim ve anlaşmalı bosanmak istiyoruz esim bulunduğu ilden bosanma dilekcesini verse bende bulundugum ilden mahkeme günunde mahkemeye girsem olurmu illahi aynı sehirdeki aynı mahkeme salonundamı girmemizlazım
Eğer anlaşmalı boşanacaksanız her iki tarafın da davanın görüldüğü mahkemede birlikte duruşmaya çıkması ve davaya bakan hakimin tarafların ikisini de bizzat görmesi gerekir. Dolayısıyla anlaşmalı boşanmada sizin başka bir ildeki mahkemeden duruşma benzeri bir işlem yaptırmanız mümkün değildir.
Anlaşmalı boşanmada, evli iken alınan ev, araba( araba kredisi devam ediyor) gibi varlıkların paylaşımı nasıl olmalıdır?
Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı protokol ile yapılabilir. Ancak protokolün hakim tarafından onaylanabilmesi için yasaya uygun düzenlemesi gerekir. Bu konuda bir avukattan destek alabilirsiniz.