Boşanma Protokolü
Boşanma protokolü bir boşanma davasının anlaşmalı olarak sonuçlandırılması için gerekli olan bir hukuki metindir. Eğer çekişmeli boşanma davası var ise bu tür bir protokole gerek kalmayacaktır. ancak çekişmeli açılan bir boşanma davası tarafların uzlaşması ile anlaşmalıya çevrilebilir. Bu tür sözleşmeler anlaşmalı boşanma davasında boşanmanın hukuki sonuçlarını düzenler. Bir tür boşanma sözleşmesi niteliği taşıyan bu belgenin her iki eş tarafından imzalanması gerekir. Boşanma protokolü, boşanma, velayet ve mal varlıkları gibi konularda anlaştığı hükümleri içerir. Bunun yanında tazminat ve nafaka gibi konular da yer alabilir. Hatta boşanacak tarafların boşanma sonrası kadının taşıyacağı soyadı konusunu bile düzenleyebilir. Bu bakımdan boşanma sözleşmeleri tarafların talep ve anlaşmalarını içeren son derece önemli hukuki metinlerdir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Boşanma davaları ve aile hukuku konusunda uzmanlaşmış boşanma uzmanı avukatlar ile içerik bakımından kusursuz bir protokol ile vakit kaybetmeden hızlı boşanmak mümkündür. Ancak boşanma süreçlerinin basite alınması, internetten bulunan dilekçe veya protokol örnekleriyle hareket edilmesi çoğu zaman ciddi hukuki problemlere yol açabilmektedir. Zira boşanmanın sonuçlarını hükme bağlayan anlaşmalı boşanma protokolü bir sözleşmedir. Bu sözleşmeler boşanmanın adeta anayasası niteliğinde son derece önemli metinlerdir. Boşanmaya dair protokol, anlaşmalı boşanma davalarında söz konusu olduğundan, boşanma sebepleri fazla bir önem taşımaz. Ancak protokolde yer alacak maddeler boşanmanın sonuçları açısından son derece önemlidir.
Protokol nasıl olmalıdır?
Boşanma davası hakkında sorulardan birisi de boşanma protokolü nedir sorusudur. Bu tür protokoller boşanma sözleşmesi niteliğindedir ve tarafların talepleri esastır. Protokoller, boşanacak kişilerin kişisel ve hukuki durumuna göre tamamen kişiye, davaya ve olaya özgü hazırlanmaktadır. Dolayısıyla, tüm anlaşmalı boşanma davaları için geçerli olabilecek bir standart protokol yoktur. Ayrıca boşanma davası protokolü, hakim tarafından onaylandığı anda çok önemli hukuki sonuçlar doğurmaktadır. Bu belgeler onayla birlikte adeta boşanma kararının bir parçası haline geldiğinden uzman ellerde hazırlanması gerekir. Yanlış ya da eksik hazırlanan protokoller ciddi hak kaybına yol açabilecektir. Hatta hatalı hazırlanmış metinler boşanma sonrası mal rejimi davalarının yolunu açabilir.
Boşanma protokolü nasıl hazırlanır?
Boşanma davasında kullanılacak protokolü, boşanma sebepleri konusundan bağımsızdır. Protokol içeriği tarafların boşanma gerekçesine ve mal rejiminin özelliklerine göre değişmektedir. Tarafların birbirlerinden talepleri ve beklentileri metne yansır. Eşler arasındaki güven ilişkisine göre maddelerin tarafların özel durumuna göre hazırlanması gerekir. Protokolde bulunması gereken özel bir maddenin bulunmayışı veya yanlış yazımı olumsuz neticilere sebep verebilir. Boşanma davasıyla her şeyin bittiği sanan kişi başka bir davanın muhatabı olabilir. Benzer şekilde tazminat veya nafakaya ilişkin maddelerde hukuki eksiklilerin bulunması da hukuki problem yaratabilir. Hatta tarafların tazminat ve nafaka alacağını dahi tehlikeye sokabilir. Bu itibarla boşanma protokolünün mutlaka bir aile avukatı tarafından hazırlanmasını veya en azından incelenmesini kesinlikle tavsiye etmekteyiz.
Protokole imza attıktan sonra vazgeçmek mümkün mü?
Evet boşanmaya dair protokole imza atan bir eş daha sonra duruşmada “protokolün içeriğini kabul etmiyorum” diyebilir. Ayrıca protokole imza atan bir eş hata, hile veya baskı ya da tehdit altında imza atmışsa bu hususu mutlaka bir dilekçe ile yazılı olarak ya da duruşma esnasında sözlü olarak bildirmesi gerekir. Bu bakımdan boşanma protokolünün imzalanmış olması geri dönülmez bir nokta değildir. Dolayısıyla protokol hazırlandı artık protokol şartları uygulanmak zorunda gibi bir düşünce doğru değildir. Protokolün uygulanması için hakim tarafından onaylanması da yetmez ayrıca boşanma kararının kesinleşmesi gerekir.
Boşanma protokolü niçin önemlidir?
Türkiye’de mahkemeler anlaşmalı boşanma davası söz konusu olduğundan boşanma kararı verirken doğrudan boşanma konusunda yapılan protokolü esas almaktadır. Protokolde eksik veya yanlış bir madde bulunması durumunda bunun olumsuz etkileri olmaktadır. Zira, eksiklik veya yanlışlık boşanma kararına yansımakta ve durumu geri dönülmez noktaya ulaştırmaktadır. Bu itibarla bu sür metinler mutlaka boşanma avukatları tarafından hazırlanmalıdır. Ayrıca kişiye özgü ve profesyonel olarak hazırlanmış bir boşanma sözleşmesi kritik önemdedir. Protokoller kişilere ve davalara özgü hazırlandığından “anlaşmalı boşanma protokolü örneği” internette arama yapmak gereksizdir. İnternetten bulunan protokol örnekleri adeta internetten reçete bulup ilaç almak kadar riskli bir yöntemdir. Dolayısıyla bu tür sözleşme ve protokoller mutlaka bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmalı veya hazırlanmış bir protokol varsa avukat tarafından gözden geçirilmelidir.
Mrb. Anlaşmalı boşanmada protkol yapmıştık. Protokolü bulamıyorum. Maddi tazminatımın süresi geçti henüz alamadım. Evrağın örneğini nerden temin edebilriim
Tşklr
Ben eşimden anlaşmalı boşandım o zamanlar tüm bankalara borçlanmıştım elimdeki sahip olduğum tek şeyim evimdi psikolojik bunalımdaydım intiharı düşünüyordum benim bu zaafım dan faydalanan eşim evin icraya düşmemesi için bana hile yolu ile prokotol hazırladı kendi tanıdığı olan avukata benim avukatım gib dava açtırdı hazırladığı prokotol de beni borçlardan kurtaracak tek şeyim olan evimi ona vermem buda yetmez gibi ömür boyu maaşımda ödemem gereken icra varken aylık 1500 TL nafaka ödemem geçiyordu icra ve nafakadan bana yaşamımı sürdürecek para kalmıyor bu prokotol ün iptali mümkün mü yoksa az kaldı intihar edeceğim. Birdüşünsenize şuuru yerinde olan birkişi bankalara maaşıyla ödeyemiyeceği bir borcu varken böylebir prokotol e imza atarım cevabınızı çok merak ediyorum. Benim yaşamam buna bağlı. Şimdiden teşekkür ederim