+90-212-706-1111     |     Trump Towers 2606 Mecidiyeköy - İstanbul

boşanma davası sebepleri

Boşanma Sebepleri

Boşanma sebepleri ve nedenleri aile hukuku ve boşanma davaları bakımından önemli olup boşanma davalarının temelini oluşturur. Medeni Kanun’da belirlenmiş olan boşanma nedenlerinin mevcudiyeti, boşanmanın gerçekleşmesi için ön koşuldur. Dolayısıyla boşanma sebebi yokken boşanma davası açılması halinde dava reddedilecek ve boşanma gerçekleşmeyecektir. Medeni Kanunumuz, anlaşmalı boşanma davası dışında diğer tüm çekişmeli boşanmalarda ispata dayalı boşanma modelini benimsediği için, boşanmak için boşanma sebebinin varlığı tek başına yeterli değildir. Tarafların ayrıca boşanma sebebinin mevcudiyetinin de ispatlanması gerekmektedir. Dolayısıyla bir boşanma davasının başarıyla sonuçlanması bakımından boşanma sebepleri gereklidir ancak yeterli değildir. Zira boşanmanın gerçekleşmesi için boşanmanın dayanağı olan hususların uygun delillerle ispatı gereklidir. İşte bu noktada boşanma avukatı ile çalışmanın önemi ortaya çıkmaktadır. Zira doğru boşanma sebebi uygun delilerle ispatlanmadığı takdirde boşanma davası reddedilecek ve zaman kaybı olacaktır.

Boşanma davası nedenleri nelerdir?

Aile hukuku ve boşanma davası hakkında sorulardan birisi de boşanma gerekçeleridir. Boşanma davası sebeplerine girmeden önce aklından boşanma geçen kişilere öncelikle evlenme ve boşanmada hukuki tavsiyeler başlıklı yazımızı okumalarını öneririz. Bu küçük tavsiyeden sonra Medeni Kanun’da belirlenmiş boşanma davası nedenleri hakkında şu bilgileri verebiliriz.

Zina (Aldatma)

Zina malum olduğu üzere eşlerden birinin sadakat yükümlülüğüne aykırı olarak bir başkasıyla birlikte olma durumudur. Dolayısıyla zina ve aldatma davası istatistiklere göre, sık başvurulan bir boşanma nedeni değildir.  En yoğun başvurulan dava nedeni olarak şiddetli geçimsizlik ilk sırada yer almaktadır. Zina sebebiyle boşanma davasında önemli olan 6 aylık hak düşürücü süreye uyulmasıdır. Zinayı öğrenen eşin en geç 6 ay içinde dava açmaması haline dava açma hakkı kaybolacaktır. Ayrıca zinayı affeden eşin de dava açma hakkı olmayacaktır.

Cana Kastetmek (Öldürmeye Teşebbüs)

Eşlerden birinin diğerinin canına kastetmesi bir başka ifadeyle öldürmeye teşebbüs etmesi dava sebebidir. Bu husus Meseni Kanun’da ayrı ve özel bir boşanma sebebi olarak belirlenmiştir. Cana kast olayının öğrenilmesinden itibaren en geç 6 ay içinde dava açılmaması veya canına kast edilen eşin affetmesi dava açma hakkını düşürecektir.

Pek Kötü Davranış (Kötü Muamele)

Eşlerden birinin diğerine kötü muamelede bulunması boşanma sebeplerinden birisi olarak belirlenmiştir. Kötü muamele, fiziki veya duygusal ya da ekonomik şiddet uygulama şeklinde gerçekleşebilir. Burada önemli olan kötü davranışın diğer eşin evliliği devam ettirmesini imkansızlaştırmasıdır. Ancak kötü muamelenin bu yoğunlukta olması halinde boşanma sebebi oluşacaktır. Kötü muameleye maruz kalan eşin kötü muameleyi öğrendikten sonra en geç 6 ay içinde dava açmaması veya eşini affetmesi durumunda dava açma hakkı düşecektir.

Ağır Derecede Onur Kırıcı Davranış

Eşlerden birinin diğerine ağır derece hakaret etmesi ve küçük düşürmesi bir başka dava nedenidir. Kişinin, eşini üçüncü kişiler önünde rencide etmesi bu kapsamda bir boşanma sebebidir. Yalnız onu kırıcı davranışın basit bir saygısızlıktan öte diğer eşin onur ve haysiyetini ciddi bir şekilde zedelemesi gerekir. Ağır derecede onur kırıcı davranışa uğrayan eşin en geç 6 ay içinde dava açmaması veya eşini affetmesi durumunda dava açma hakkı düşecektir.

Suç İşlemek

Eşlerden birinin küçük düşürücü suç işlemesi ve işlenen suçun diğer eş bakımından evliliği devam ettirmeyi imkansız kılması da bir boşanma sebebidir.  Tabii olarak işlenen her suç bu kapsamda bir boşanma sebebi olmayacaktır. İşlenen suçun küçük düşürücü olması ve diğer eş bakımından evliliği çekilmez hale getirmesi gerekecektir. Küçük düşürücü suçlara örnek olarak hırsızlık, cinsel istismar suçucinsel taciz ve cinsel saldırı suçu verilebilir.

Haysiyetsiz Bir Yaşam Sürme

Eşlerden birisinin haysiyetsiz bir yaşam sürmesi de boşanma sebebi teşkil eder. Ancak bu haysiyetsizlik durumunun süreklilik arz etmesi ve yaşam biçimine dönüşmesi gerekir. Haysiyetsiz yaşamın boşanma sebebi olabilmesi için evliliği devam ettirmeyi imkansız kılacak kadar önemli olması gerekir. Eşlerden birisinin uyuşturucu, alkol veya kumar bağımlısı olması ve bu kötü alışkanlıkları bir yaşam biçimine dönüştürmesi haysiyetsiz yaşama sürmeye örnek gösterilebilir.

Terk

Boşanma davası nedenleri oluşturan bir diğer husus ise terk sebebiyle boşanma davasıdır. Terk, eşlerden birisinin evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğer eşi terk etmesi durumudur.  Ayrıca haklı neden olmadan eşlerden birinin müşterek konutu terk edip geri dönmemesi de “terk” hükmündedir. Bazı durumlarda bir eşin evi terke zorlanması da terk hükmü kapsamındadır.

Akıl Hastalığı

Eşlerden birisinin akıl hastası olması belirli şartlar altında boşanma sebepleri arasına girmektedir. Yalnız akıl hastalığının diğer eş bakımından evliliği devam ettirmeyi imkansız kılması gerekmektedir. Ayrca akıl hastalığının tedavisinin mümkün olmadığının resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi şarttır. Bu iki şart gerçekleştiğinde bu sebeple açılacak boşanma davasından sonuç almak mümkün olacaktır. Eğer bu şekilde rapor alınması mümkün değilse diğer boşanma gerekçeleri üzerinde yoğunlaşmak gerekir.

Evlilik Birliğinin Sarsılması (Şiddetli Geçimsizlik)

Evlilik birliğinin sarsılması veya bir başka ifadeyle şiddetli geçimsizlik genel bir çekişmeli boşanma davası sebebidir. Yayımlanmış boşanma davası istatistiklerine göre boşanma nedenleri arasında en yaygın olanıdır. Eşler arasında uzun süreli anlaşmazlıkların bulunması ve ev içinde sürekli tartışma yaşanması buna örnektir. Evlilikte saygının ve sevginin ortadan kaybolması da şiddetli geçimsizliğe örnek teşkil eder. Eşler arasında paylaşım, sevgi ve saygının kaybolması. Birbirlerine olan sorumlulukların yerine getirilmemesi bu boşanma gerekçesine örneklerdir. Bunların  yanında cinsel sorunlar nedeniyle boşanma veya bunun özel bir türü olan vajinismus nedeniyle boşanma da aynı şekilde evlilik birliğinin sarsılması kapsamında bir boşanma türüdür. Eşler aile ve boşanma danışmanlığı ile düzelemeyecek kadar ciddi derecede geçimsizlik yaşıyorsa ve artık evlilik çekilmez hale geldiyse bu durumda evlilik birliğinin sarsılması veya genel ifadesi ise şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açılması gündeme gelecektir.

Boşanmak isteyen kişilerin yaşadıkları sorunların boşanma gerekçesi teşkil edip etmediğinden şüphe duyması mümkündür. Bu durumda olan veya yasal haklarını öğrenmek isteyenler hukuki danışmanlık hizmeti alabilirler. Ayrıca boşanmak isteyip de yaşadığı sorunların hangi kapsamda boşanma gerekçesi olabileceğini öğrenme isteyenler de aile avukatına danışabilir. Aile hukuku ve boşanma davalarında avukatlık hizmetleri veren Atamer Hukuk Bürosu’yla temasa geçmek için iletişim sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Av. İlker ATAMER

0 Yorum

  1. Mehmet

    Slm İlker bey ismim Mehmet 1999 tarihde evlendim eşimle sürekli sürekli tartışıyoruz kırıcı ve hakaret dolu yaşantımız var ben kendimi zortutuyorum vurmamak için haklıyken haksız duruma gelmek istemiyorum boşanmak için ne yapmalıyım hangi yoldan gitmeliyim bir yol gösterirseniz çok memnun olurum özel sektörde çalışıyorum fabrika işçisiyim

    1. Av. İlker Atamer

      Sebep ne olursa olsun hiçbir şekilde şiddete başvurmayınız. Eğer eşinizle geçinemiyorsanız birbirinizi yıpratmak yerine anlaşmalı bir şekilde hızlıca boşanabilirsiniz. Anlaşma olmazsa boşanma sebeplerinden geçimsizlik (evlilik birliğinin sarsılması) gerekçesine dayanarak çekişmeli boşanma davası açabilirsiniz.

  2. Buket

    Ilker bey merhaba 2016 da evlendim 2 yasinda ve 1 yaşında çocuklarım var eşimle evlendigimizden beri anlaşamıyoruz sevgi var ama saygi yok eşim sorumluluklarını yerine getiriyor ama şevkati ve merhameti yok bunun üzerine nasıl boşanabiliriz yardımcı olursaniz tesekkur ederim.

    1. Av. İlker Atamer

      Bu tür bir durumda dayanacağınız boşanma sebebi “evlilik birliğinin sarsılması” olacaktır.

error: Kopya koruması engeli!