Ceza Soruşturmasında İfade Verme
İfade verme, ceza soruşturması söz konusu olduğunda şikayetçi ve şüpheli taraf için gerekli olan bir işlemdir. Herhangi bir suç nedeniyle şikayet veya ihbar söz söz konusu olduğundan adli merciler hem suçtan zarar gören şikayetçinin hem de suç şüphesi altında olan kişinin ifadesini alacaktır. İfade işlemi bazı durumlarda kolluk (polis veya jandarma) bazı durumlarda savcılık bazen de hem savcılık hem de kolluk tarafından yapılmaktadır.
İfade Verme ve Verilen İlk İfadenin önemi
Ceza soruşturması aşamasında verilen ifadenin soruşturmanın sonraki aşamalarına etkisi son derece fazladır. Ceza soruşturması sürecinde verilen ifade iki sebeple çok kritiktir. Birincisi soruşturmanın ceza davasına dönüşüp dönüşmeyeceği delillerle birlikte verilen ifadelere bağlıdır. İkincisi, soruşturmanın kovuşturmaya dönüşmesi soruşturma aşamasında verilen ifadenin önemi daha da artacaktır. Zira soruşturma aşamasında olaydan hemen sonra alınan ifadeler daha inandırıcı bulunacaktır. Öte yandan ifadenin sonradan fazlaca değiştirilmesi inandırıcılık anlamında sorun çıkartacaktır. Bu bakımından gerek ceza davasının açılıp açılmamasındaki etkisi gerekse ceza davası açılması durumunda davaya olan etkisi nedeniyle en başta eksiksiz ve doğru bir ifade verilmesi ceza hukuku açısından büyük önem arz etmektedir. Dolayısıyla verilen ifadenin eksiksiz ve kusursuz olması açısından profesyonel avukat desteğinin önemi yadsınamaz. İfade işlemlerinde bir ceza avukatından danışmanlık hizmeti aldıktan sonra ifade verilmesi tercih edilmelidir. Veya maddi imkan varsa bir ceza avukatı ile ifadeye gidilmesi son derece faydalıdır.
İfadeye çağrılan kişi ne yapmalı?
Polis merkezine, jandarma karakoluna veya savcılığa ifade vermek için çağrılan kişi mümkünse hiç heyecana kapılmadan ve panik yapmadan özel bir ceza avukatı ile anlaşmalı ve ifadeye özel avukatıyla gitmelidir. Eğer avukat tutacak maddi imkan yoksa en azından bir ceza avukatından hukuki danışmanlık hizmeti alındıktan sonra ifade verilmelidir.
İfade vermeye ne zaman gitmeliyim?
İfadeye çağrıldığınız anda veya aynı tarihte ifadeye gitmek zorunda değilsiniz. Dolayısıyla kolluk görevlisi (polis veya jandarma) sizi ifade için çağırırsa ve o anda müsait değilseniz süre isteyiniz. Eğer ifade öncesi avukat tutmak istiyorsanız görevlilere bu şekilde açıklama yaptıktan sonra ertesi gün veya daha sonraki bir tarihte de ifade verebilirsiniz.
İfadeyi başka bir şehirde verebilir miyim?
İfadesi alınacak kişinin ya soruşturmanın yürütüldüğü il/ilçede ya da ikametgahın bulunduğu yer savcılığında ifade vermesi gerekir. Ancak haklı sebeplerin mevcudiyeti halinde bunu izah eden bir dilekçe ile soruşturmanın bulunduğu yer savcılığına başvuru yapılarak farklı bir şehirde ifade vermek istendiği hususu talep edilebilir.
İfade vermeye avukatla beraber gitmek zorunda mıyım?
Hayır. Ancak ceza hukuku bilgisi olmayan sıradan bir vatandaşın ifade verirken kendisini iyi ifade etmesi zordur. Ayrıca kişinin, hukuki anlamda önem arz eden noktalara değinmesi de mümkün olmayabilir. Türkiye’deki adli işlemler de maalesef gelişmiş ülkelerdeki gibi pek sağlıklı yürümemektedir. Kayıt cihazı kullanılmadığı için vatandaşın verdiği ifade tutanağa eksik veya yanlış yansıyabilmektedir. Dolayısıyla eksiksiz ve doğru bir ifadenin ifade tutanağına düzgün yansıması için bir ceza avukatı ile çalışmanın ve ifade verme işlemi için hukuki destek almanın büyük avantajı olacaktır.
İfade nasıl verilir?
İfade, kolluk görevlisinin veya savcının sorularına cevap verilmesi ve cevapların ifade tutanağına yazılması yoluyla verilir. Verilen sözlü ifade, anlık olarak kaydedilmemekte ve dolaylı aktarım olarak metne dökülmektedir. Bu yüzden bazen verilen ifadenin eksik veya değişikliğe uğrayarak ifade tutanağına geçmesi söz konusu olabilmektedir. Ancak mümkün olduğunca verilen ifadenin ağızdan çıktığı gibi metne yansımasına dikkat edilmelidir. Bu bakımdan avukat huzurunda ifade vermek önemlidir.
İfadeye vermeye gitmezsem ne olur?
İfadeye çağrıldığınız halde gitmezseniz hakkınızda gözaltı kararı verilebileceği gibi hakkınızda yakalama kararı da çıkartılabilir. Dolayısıyla herhangi bir soruşturma nedeniyle ifadeye çağrılma durumu söz konusu olduğunda süreci uzatmamak yeğlenmelidir. İfade verme işlemini sürüncemeye bırakmadan tamamlamak uygun olacaktır.
İfade vermemenin sonuçları nelerdir?
Soruşturma aşamasında ifade vermemek sonuçları itibariyle kuşkusuz olumsuzdur. Ancak dosyada gizlilik kararı bulunması gibi bazı durumlarda susma hakkını kullanmak da tercih edilebilir. Nitekim suçlamanın ve dosyadaki delillerin içeriğinin bilinmemesi ifade verilmesini zorlaştırmaktadır. Dolayısıyla ifade verip vermeme konusunda tereddüt yaşayan kişiler bir ceza avukatından danışmanlık hizmeti alabilir.
İfadeyi sonradan değiştirmek mümkün mü?
İfade veriken bilgisayara yanlış veya eksik geçen hususlar varsa ifade henüz bitmeden bunlar üzerinden değişiklik yapılabilir. Bunun için ifade metnin bir çıktısını alıp okumak ve ifadeyi imzalamadan önce kontrol etmek gerekir. Eğer ifadede yanlışlık varsa ifadeyi veren kişi veya avukatı ifadeyi alan kolluk görevlisi veya katipten düzeltme rica edebilir.
Ancak ifade imzalanıp dosyaya girdikten sonra o ifade tutanağında bir daha asla bir değişiklik yapılamaz. Eğer kişi verdiği ifadeyi değiştirmek istiyorsa savcıdan talepte bulunarak ve savcıyı ikna ederek yeni bir ifade vermelidir. Dosyaya girmiş mevcut bir ifade hiçbir şekilde değiştirilemez ve dosyadan çıkartılamaz. Dosyaya girmiş mevcut bir ifade metni değiştirilemese de verilen ifadenin içeriğinden farklı yeni bir ifade verilebilir ama bunun için de soruşturma savcısını ikna etmek gerekecektir. Polis veya jandarma görevlisi kendi inisiyatifi ile ikinci bir ifade almayacaktır. Bu bakımdan ifadeyi bir avukat eşliğinde vermek her zaman tavsiye edilmektedir.
Ben davacıyım savcılıga gıdıcegım zaman kayıt geldıgı zaman şikayetcı oldugum kışıylemı çıkıyorum duruşmuya aynı gün onunlamı çıkıyorum yoksa ayrı ayrı günlerde mi çıkıyoruz
Savcıya ifade verilir ancak soruşturma aşamasında savcılığa ifade verilirken duruşma yapılmadığı için şikayetçinin şikayet ettiği kişiyle karşılaşması pek mümkün değildir. Ancak savcılık kamu davası açar ve duruşma yapılırsa türm taraflar duruma günü hazır olacağı iin karşılaşma ihtimali haliyle yüksek olacaktır.
Savcılktan ifade icin cagırdim ama o gün gidemedim bir sorun olurmuu
Bazı souşturma savcılarının ifade çağrı kağıdı gönderirken 10 gün süre verdiği görülmektedir ancak CMK’da bu şekilde bir süre yoktur. Bununla birlikte savcılıktan çağrı alan bir kişinin fazla gecikmeden ifadeye gitmesi olası bir zorla getirme veya yakalama kararı çıkmaması açısından önemlidir. Eğer mazereteniz varsa savclığa başvurup daha sonra ifadeye geleceğinizi bildirmenizde fayda var.
Ben 2.6 ay ceza aldım ve dosya 2015 yılına ayit ve bu dosya açılıp sonuçlandı fakat benim ifademe kesinlikle ne savcılık tarafından ne mahkeme tarafından kolluk güçleri tarafından alınmadı böyle birşey olabilirmi
Soruşturma aşamasında bir şekilde adli makamların size ulaşıp ifadenizi alması gerekirdi. Bu kadar hızlı şekilde gıyapta yargılama yapılması bana pek normal gelmedi.
Adıma açılmış asılsız bir suçlama nedeni ile savcılığa ifade vereceğim sicilime işler mi
Salt ifade vermeden dolayı adli sicile bir kayıt işlenmez. Adli sicil kaydı için yargılanıp ceza almanız ve ceya ilişkin kararın kesinleşmiş olması gerekir.
kaçak olarak dolaşıldığı taktirde polis ifadeye çağırırsa avukatı göndermek,avukatı konu hakkında bilgi sahibi yapıp sadece avukatı göndermek mümkün mü? şahıs gittiğinde çünkü kaçak olduğundan polis bırakmayacaktır.polis olur diyor ama bana pek mantıklı gelmedi. olur mu?
Evet, şüphelinin bizzat ifade vermeye gitmesnden önce şüphelinin avukatı savcılıktan ve polis merkezinden dosya içeriğini kontrol edbilir.
Beni ve oğlumu esim darp etti şikayetçi olup rapor aldım fakat karşı taraf memlekete kaçmış ifadesini 5 gün oldu halen vermedi.sonuc ne olur ben ne yapabilirim
Soruşturma aşamasında ulaşışamayan ve kaçak durumda olan bir şüpheli varsa yakalama kararı çıkartılacaktır.
Merhaba
Bugün elime 2017 yılında açılmış ” bir soruşturma ya istinaden şüpheli olarak ifade vermeniz gerekmektedir diyor siber suçlar olarak gelmiş ama konuya hiç bir şekilde vakıf değilim . 3 gun içerisinde ifade vermem için tebliğ yapıldı nasıl bir yol izlemem gerekir ? Şimdiden teşekkürler
Hakkınızdaki suçlamanın niteliğine göre eğer ciddi bir suç isandı ile karşı karşıyayızsanız mutlaka bir ceza avukatı eşliğinde ifade vermenizi veya ceza hukuku alanında uzman bir avukattan danışmanlık hizmeti aldıktan sonra ifade vermenizi öneriyoruz.
Eşini aldatan bir tanığımın eşini aldattığını karısına söyledim ve karısına kız ile dans ederken görüntülerini gönderdim kız ile Benim de içinde olduğum eğlence mekanın da dava açtı özel hayatın gizliliği ihlali ile ilgili bu durumda ne nasıl bir yaptırım olur
Kamuya açık bir eğlence mekanında özel hayatın gizliliğinden söz edilemez.
Merhaba , bugün polis tarafindan arandım butik isletiyorum havale ile dolandiricilik dedi yarın ifade vermeye gidicem çok gerginim ama sonuçta hata bendeyse uzlaşırım zorluk çıkaran birisi değilimdir, fakat hata bende değilse avukat tutmalımıyım acaba?
Teşekkürler
Ceza hukuku gibi hassas bir alanda mutlaka uzman bir ceza avukatı ile çalışmanızı öneriyoruz. Türkiye’de yargı sistemi pek iyi çalışmadığından masum olmak haksız bir suçlamadan kurtulmak için bazen yeterli olmuyor ve etkili bir savunma gerekli olabiliyor.
Merhaba aksam 21.30 da emniyetten gorevli bir memur tarafindan adresime teblig yapildi. Istanbul bassavciliginca yurutulnekte olan sorusturma kapdaminda ifademe basvurulmak uzere avukatinizla birlikte guvenlik sube mudurlugu Toplumsal olaylar buro amirliginde hazir bulunmaniz gerekmektedir. diye bir ihbar aldim iceri bildirilmemistir nasil bir yol izlemem gerekir
Şüphelinin bir suçlama konusunda ifade verebilmesi için öncelikle suçlamanın ne olduğunu bilmesi en doğal hakkıdır. Ancak maalesef bu en temel insan hakkına ülkemizde yeteri kadar saygı gösterildiğini söylemek mümkün değildir. Ceza avukatı olarak bu tür soruşturma ve ifade işlemlerinde biz öncelikli olarak ihaber veya şikayetin ne olduğunu ve delil içeriğini tespit ettikten sonra müvekkilimizi ifade için kolluğa yönlendiriyoruz.
Slm avukat bey 2015 te savcılığa verdiğim ifademi 4 nisanda duruşmamda sayın hakim beye 2015 savcılığa verdiğim ifademe katılıyorum diye bilirmiyim arada 4 yıl geçmiş ne diye bilirim ki saygılarımla
Dosya detayıını bilmeden ifade içeriği konusund ayorum yapmak mümkün değil. Ancak önceki ifadeniz hala geçerliyse savclığa verdiğiniz ifadeyi tekrar ettiğinizi söyleyebilirsiniz.
Merhaba avukat bey.Karakola benden şikayetçi olan birinin ifadesine nasıl ulaşabilirim? Açacağım bir dava için delil olarak kullanmak istiyorum da.Ve her zaman ulaşmam mümkün mü belli bi süresi varmı?
Sizden şikayetçi olan kişinin ifadesine hukuken ulaşmanız mümkündür. Dosyanın nerede olduğuna bağlı olarak şikayet dilekçesini veya şikayetçi ifadesini polis merkezinden, savcılıktan veya mahkemeden alabilirsiniz.
Dün yazmistim fakat yorumumu goremiyorum. Esimle 1.5 seneyi geckindir evliyiz bi cok kez darp raporu aldim ama hic şikayetçi olmamistim bu sefer sikayet ettim ve tedbir kararida çıkartırdım . Suan barıştık ve nasil bir yol izlicez bilmiyorum yardim edermisiniz.
Uzaklaştırma tedbiri kararından vazgeçerseniz ilgili tedbir kararı kaldırılacaktır. Ancak darp nedeniyle yaptığınız şikayetten vazgeçmeniz ceza soruşturmasını veya açılan kamu davasını sonlandırmayacaktır.
Hocam başka ilden savcılık ifadeye çağırdı. Fakat ildışına çıkma imkanım yok 3 gün içinde. Ne yapmalıyım?
Normalde başsavcılıklar farklı ilde ikamet eden kişilerin talimatla ifadesinin alınması için ifadesi alınacak kişinin ikametgahındaki başsavcılığa yazı gönderir. Ancak ikamet adresiniz güncel değilse veya bir hata yapıldıysa ifadeye çağıran başsavcılığa telefonla ulaşıp ikametgahınızın nerede olduğununu belirtip adresinizdeki başsavcılığa ifade vermek istediğinizi söylerseniz gereken işlem yapılacaktır.
Ceza davasında şikayetçi şahış mahkemeye gelmiyor. Mahkemede bugüne kadar ifade vermedi. Süreç nasıl ilerleyecek?
Şikayetçi şahıs ifade vermek için mahkemeye gitmez ise hakkında zorla getirme kararı çıkartılabilir.
Merhaba, eski çalıştığım iş yerinden sorunlu ayrıldım, şirket bilgilerini ele geçirme ve yayma gibi bir çok suçtan hakkımda şikayetçi olmuşlar, emniyete çağrıldım ve gidip ifademi verdim, aradan üç hafta geçmesine rağmen her hangi bir ses soluk yok, edevletten sorguladığımda da hakkımda açılan bir dava göremiyorum, ben bu şikayetin durumunu nasıl öğrenebilirim
Savcılık dosyaları e-devlet üzerinden görünmez. Dosyaya sizin veya çalıştığınız avukatın bizzat gidip bakması gerekir.
merhaba ocak 2020 tarihinde hastanede sivil bir şahısla tartışmadan sonra şubat ayında şüpheli olarak ifade verdim karakola fakat sizin dediğiniz gibi ilk kez başıma geldiği için karşı taraftan bende şikayetçiyim dedim o kadar fakat savcı beni m için iddaname hazırlamış tehdit ve darp diye oysa sadece yakadan tutma var fakat ben tekrar dilekçe verebilirmiyim dosya uzlaştırmacıda fakat karşı taraf hep yalan atmış ne yapabilirim saygılar .
Haksız ve delilsiz bir suçlama nedeniyle hakkınızda dava açılabildiği gibi mahkumiyet kararı da verilebilir. Çok geç olmadan bir ceza avukatından profesyonel yardım almanız uygun olacaktır.
Avukat bey darp edildim btm ile giderilemez raporu var ama şahidim yok gece 4 te olan bir durum bu ve şüpheli davranışlar sergiledi saldırganlar ceza alırlar mı?
Eğer darp edildiğiniz delille sabit ise darp ile şüpheliler arasındaki illiyet bağı önemlidir. Ancak bunun için kamera görüntüsü suçun ispati için şart değildir. Hakim sizin beyanlarınızı ve şüphelilerin beyanlarını takdir edecek ve diğer delillerle birlikte analiz edecektir.
ben jandarma astsubayı tarafindan arandım ifadeye çağrılmdım ama ikametimde degildim başka yerde calisiyorum ifade vermedim direk savcılığa vermiş evrakları 40 gun oldu daha kimse aramadı beni
İfadeye çağrıldığınız halde makul bir sürede gitmediyseniz ve evrak savcığa geri gönderildiyse yüksek ihtimalle hakkınızda yakalama kararı çıkartılacaktır. Bu tür durumlarda ifade veremiyorsanız da en azından bir avukat tutarak savcılığa avukat ile beyanda bulunursanız yakalama kararı riskini büyük oranda azaltmış olursunuz.
merhaba evine siber suclardan geldiler evimi savcılık kararı ile aramışlar ben evde yoktum ve eşime karakola gelip ifade vericem demişler ben daha önce bu yasa dışı bahis işinde çalıştım fakat hiç birşeyden haberim yok ve çıktığım diğer kişiler yakalanmış ismim geçmiş bir yerde gizlilik olduğu için öğrenme şansım yok ne yapa bilirim
Selam Avukat bey!
Ben Avrupada yaşıyorum hakimda 2021 acik bir davam olduğunu örendim şimdi Türkiye ifade vermek icin mahlesef imkanim yok Avrupada yasiyayan birisi icin nerde ifade verilir Avrupada bir ülkede. Yardimci olursanız sevinirim. Saygılarımla!
İfadeyi yalnızca Türkiye’deki bir mahkemede verebilirsiniz. Yurt dışında konsoloslukta ifade verme diye bir uygulama yok. Eğer Türkiye’ye herhangi bir şekilde gelemiyorsanız Türkiye’den bir avukat ile anlaşıp en azından yazılı beynda bulunabilir ve davayı vekil aracılığıyla takip edebilirsiniz.
Merhaba,
Hakkımda savcılığa yapılmış bir şikayetten dolayı savcılığa ifadeye çağrıldım. Ancak, çocuğumun özel durumu nedeniyle farklı bir vilayetteyim. Ikametim de bulunduğum ilde değil, şikayetin yapıldığı ildedir.
Bulunduğum ilin savcılığına ifade verebilir miyim ?
Teşekkürler
İkametgahın bulunduğu yer savcılığında ifade verilmesi esastır. Ancak haklı sebepleriniz var ise bunu belirten bir dilekçe ile soruşturmanın bulunduğu savcılığa başvuru yapıp bulunduğunuz şehirde ifade verebilmeniz için o yer savcılığına talimat yazılmasını isteyebilirsiniz.
Ben okul çıkışı bir veli tarafımdan darp edildim. Kendisi kaçtı ben polis çağırdım. Darp raporu aldım. Hemen şikayette bulundum. Karşı taraf ifade vermeye gitmedi. Durum ne olur karşı taraf ceza alırmı? teşekkür ederim
Hakkında şikayet olan kişinin ifadeye çağrılmasına rağmen ifadeye gitmemesi halinde yakalama kararı çıkartılır. Ancak yakalama kararı, tutuklama kararından farklıdır. Yakalama sonrası şüphelinin ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılır. Kişinin ceza alıp almayacağı ise delil durumuna bağlıdır. Darp edildiğinize dair aldığınız rapor güçlü bir delildir. Bunun dışında kamera kaydı veya tanık varsa bunu da polis merkezine veya savcılığa bildirmeniz uygun olur.
Merhabalar
Ben ilk ifademi polis almıştı mahkemeye gittik ve adlı kontrol sartıyla serbest bırakıldım sonra adliye ye gittim ve ifademe ek olarak bir ifade ekledim fakat bunu değiştirmek istiyorum yada iptal etmek istiyorum bu mümkün mü?
Verdiğiniz bir ifade metnini değiştiremezsiniz ancak verdiğiniz ifadenin içeriğinden farklı yeni bir ifade verebiliriz.
Kız arkadaşım için aranıldım bir memur tarafından . Bursa cumhuriyet savcısı kız arkadaşımın bursada daha öncesinde 3 haftalık devremülk satışı işinde çalıştığı için sebebini bilmedigimiz bir konu icin şahit olarak ifadesinin alınacağı beyan edildi bu durum neyi teşkil edebilir
Marmariste çalışıyorum Hatay’dan beni ifadeye çağırdılar gidemem ne yapmam gerekiyor?
Eğer avukatınız varsa Hatay’da yürütülen soruşturma dosyasına bir dilekçe ile adresinizi beyan edip talimatla Marmaris’ten ifadenizin alınmasını talep edebilir.
Aile içi abimle vapsapta atıştık ben hakaret ettim ifademi verdim tek gittim ama ifademi vermediler. Ifademi vermeleri gerekmezmi?
Normalde ifade alan polisin ifadenin bir suretini sormadan ifadesini aldığı vatandaşa vermesi gerekir ancak maalesef bazı polis memurları vatandaş istese dahi ifade suretini vermeyerek vatandaşa zorluk çıkartmaktadır.
Merhaba, bu yaz temmuz ayında darp edildim. Karşılıklı şikayetçi olduk. Acilde ifadem ve darp raporum alındı. Burunda deviasyon yazdı rapora. Karşı taraf ifadesinde suçunu itiraf etmiş. Ufak ilçede yaşıyorum ve Kasım ayına girdik hiç tebligat gelmedi. Dosyanın durumunu nasıl öğrenebilirim? Karakola bir defa gittim ilgilenmediler. Maddi manevi tazmninat davası açmak istiyorum. Bunun için iddaaname hazırlanmasını beklemeli miyim?